Rivierengebied

'Ketel' vliegt metershoog in de lucht, politie vermoedt drugslab na brand

Verwoestende vlammen boven het bedrijfsverzamelgebouw.
Verwoestende vlammen boven het bedrijfsverzamelgebouw. © Persbureau Heitink
BEESD - Daags na de verwoestende brand aan de Industrieweg in Beesd gaat het meteen over de oorzaak. En uit meerdere monden klinkt: de brand is veroorzaakt door een ontploft drugslab. Op beelden is te zien hoe vlak voor de brand iets uit het dak knalt. De politie zegt dat restanten van een mogelijk drugslab zijn gevonden.
Verslaggever George Borghouts ziet in Beesd 'een totale verwoesting'. "Het gebouw is afgezet met linten, ik zie busjes van de politie voor het doen van onderzoek."
Volgens omstanders werden in het gebouw synthetische drugs geproduceerd en is het bij de productie gruwelijk misgegaan. "Een ketel is ontploft en tientallen meters de lucht ingegaan", vertelt Borghouts. "Iemand heeft twee jongens zien vluchten in een witte bedrijfswagen." Een bewakingscamera bij een bedrijf in de buurt filmde hoe vlak voor de brand iets door het dak naar buiten knalde:
Ketel vliegt door dak voor uitbraak brand in Beesd

Ketel door dak uitzendbureau

De ketel kwam terecht op een uitzendbureau en sloeg door het dak naar binnen. De eigenaar van het bedrijf was tien minuten daarvoor met zijn kinderen nog in de zaak geweest. "We hebben geluk gehad", zegt Ionut Ursachi. Hij was zijn werk aan het afronden, omdat hij en zijn gezin vanavond op vakantie gaan naar Roemenië. "De eigenaar repareert het dak vandaag en mijn broer zorgt dat alles binnen weer schoon is."
Het onderzoek in Beesd is in volle gang.
Het onderzoek in Beesd is in volle gang. © Omroep Gelderland
Over de oorzaak wil Ursachi niets zeggen: "Ik kom uit het buitenland en ik weet niet wat mijn buren doen."

Eerder al drugslab ontdekt

Aan de Industrieweg in Beesd werd twee jaar geleden een drugslab ontdekt na een politie-inval. De inval in september 2020 volgde na een eerdere verkeerscontrole, waarbij een inwoner van Leerdam op de A2 bij Vianen aan de kant werd gezet. RTV Utrecht schreef daar eerder over dat in die auto een lading pillen in een skiluik zat en dat de bijrijder een siroopfles ghb in een sok had verstopt.
Die verkeerscontrole leidde uiteindelijk tot de ontdekking van een drugslaboratium in een loods aan de Industrieweg in Beesd. Eerder deze maand stonden drie mannen terecht voor het in 2020 ontdekte drugslab. De uitspraak volgt volgende maand.
Over de brand van gisteren zegt een politiewoordvoerder dat restanten van een mogelijk drugslab zijn gevonden. Het onderzoek gaat verder. Bij de brand vielen geen gewonden. Aanhoudingen heeft de politie niet verricht.