Rijk van Nijmegen

'Danspaar met louter man en vrouw is niet meer van deze tijd'

Dansende mannenparen op de EuroGames in Nijmegen.
Dansende mannenparen op de EuroGames in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het meest spectaculaire onderdeel op de EuroGames in Nijmegen is ongetwijfeld het ballroomdansen. In De Vereeniging dansen mannen met mannen en vrouwen met vrouwen. En er doen ook transgender personen mee.
Anna van der Vleuten uit Lent is één van de deelnemers. Ze geniet met volle teugen. "Het is echt spektakel met dans van het hoogste niveau. Echt prachtig, dat dit een same sex-onderdeel is van de EuroGames."
Kijk naar de beelden van het ballroomdansen:
Danspaar met man en vrouw niet meer van deze tijd
"Wat mij pijn doet, is dat je bij reguliere internationale kampioenschappen niet als same sex-paar mee mag doen. Dat is niet meer van deze tijd. Ik zou het liefst alles door elkaar zien. Wel onderscheid maken qua niveau waarop de paren dansen, maar niet naar seksuele voorkeur of genderidentiteit. Mensen uitsluiten vind ik altijd een verkeerde boodschap."
Het niveau is erg hoog hier
Andy en Michael genieten enorm van de EuroGames. "Het is een prachtige zaal met enthousiast publiek", vindt Andy. "Maar het niveau is erg hoog hier. We zijn onlangs Duits kampioen geworden, maar het zal niet meevallen om hoog te eindigen."
"Hier wordt gedanst door same sex-koppels. Het is soms mogelijk om mee te doen aan reguliere danswedstrijden", weet Michael. "Wij hebben dat zelf nog niet gedaan, maar het is minder ongebruikelijk dan bijvoorbeeld tien jaar geleden."
Tijdens de EuroGames in Nijmegen worden deze week zo'n twintig verschillende sporten beoefend, zoals bridge, voetbal en hockey. Het sportevenement is gericht op de lhbti-gemeenschap. Omroep Gelderland besteedt zaterdag aandacht aan de EuroGames in een extra uitzending op tv vanaf 17.20 uur. Het programma wordt ieder uur herhaald.