Liemers / Arnhem en omstreken

Nederlandse vlag populair door boerenprotest: 'Zijn absoluut in trek'

Onder boeren is de vlag populair.
Onder boeren is de vlag populair. © Omroep Gelderland
GIESBEEK - Na de run op de Oekraïense vlag vanwege de invasie van Rusland, zien vlaggenhandelaren in Gelderland nu dat de Nederlandse vlag populair is. Protest of niet, de Nederlandse vlag scoort. "Ik heb er tientallen meer verkocht dan normaal."
Boeren hangen uit protest de Nederlandse vlag op veel plekken ondersteboven. Zij stuwen volgens Erik van ’t Woud de verkoop omhoog. Hij is eigenaar van de Gelderse Vlaggenhandel in Giesbeek. “We hebben vooral meer vlaggen van groot formaat verkocht. Die zijn absoluut meer in trek."
"Boeren hangen de grote vlaggen bijvoorbeeld aan viaducten", vervolgt hij. "En bijvoorbeeld in een weiland bij ons in de buurt. Daar hebben ze de vlag tussen twee grote palen gespannen.” De vlaggen zijn nog niet uitverkocht bij Van 't Woud. “Maar ik heb wel tientallen grote vlaggen meer verkocht dan normaal.”
Ook ziet hij dat meer bewoners van het buitengebied een vlag aanschaffen. “Dan wilden ze al langer een vlaggenmast met vlag kopen en de boerenacties geven nu net het laatste zetje in de rug om dat daadwerkelijk te doen.”

Rode zakdoek doet het beter

Bij de Algemene Vlaggenhandel Nederland in Arnhem is er een zelfde beeld. “Wij zien een verkooptoename van Nederlandse vlaggen”, zegt medewerker Doris van den Top. “Speciaal vanwege de boerenacties hebben wij de rode boerenzakdoek ook in de winkel. Dat is nu het favoriete product van de consument, nog meer dan de Nederlandse vlag.”
Aan de gevel van de winkel wapperen Nederlandse vlaggen en boerenwimpels. “We doen elke keer een ander thema”, vertelt Van den Top. Van de Nederlandse vlag verkocht de vlaggenhandel tientallen extra en ook van de grotere formaten gingen er meer over de toonbank.

Zie ook: