Stedendriehoek

Voorst aan inwoners: 'Haal omgekeerde vlaggen weg'

Voorst roept inwoners op om omgekeerde vlaggen te verwijderen.
Voorst roept inwoners op om omgekeerde vlaggen te verwijderen. © Gemeente Voorst
TWELLO - Een verzoek aan inwoners van Voorst die omgekeerde vlaggen hebben opgehangen: "Willen jullie zo vriendelijk zijn om de vlaggen zelf weer weg te halen?". De oproep komt van de gemeente. Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade geeft uitleg.
"Lukt dat voor 1 augustus?", voegt de gemeente nog toe. Volgens de gemeente storen veel mensen zich aan de actie. "Sinds afgelopen vrijdag hebben wij echt heel veel telefoontjes gehad van inwoners die aanstoot nemen aan deze omgekeerde vlaggen. Zij ervaren dit als een belediging van de mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden!"
Volgens burgemeester Paula Jorritsma-Verkade gaat het onder meer om veteranen en mensen die de Nederlandse vlag zien als een symbool voor verbondenheid.

Burgemeester wil 'dat actie stopt'

Vanwege de reacties wil de burgemeester dat de actie stopt. "Wij hopen via dit bericht oprecht dat diegenen die de vlaggen ophingen, ook respect hebben voor andere inwoners met een andere mening. En dus zelf de vlaggen weer weghalen. Jullie actie heeft dan ruim een week ‘in vrijheid mogen wapperen’ door onze hele gemeente. Wij willen nu dus graag gehoor geven aan onze ándere inwoners."
Zo'n 25 mensen belden naar aanleiding van het bericht naar het gemeentehuis. "Sympathisanten, boeren, maar ook inwoners die zeggen: we hebben wel respect voor het issue, maar gebruik onze vlag er niet voor."

Reacties op Facebook

Op Facebook reageerden tot nu toe al bijna vierhonderd mensen op de oproep. Veel mensen zijn teleurgesteld in de houding van de gemeente. "Voorst, mijn plattelandsgemeente. Jammer dat jullie er zo mee omgaan! Als er goede oplossingen zijn, gaan de vlaggen vanzelf weg", typt Frank.
Monique plaatst zo haar vraagtekens bij het geheel. Ze gelooft nauwelijks dat er zoveel mensen tegen de actie zijn. "Kan me dit haast niet voorstellen, want gemeente Voorst bestaat grotendeels uit boeren."

'Mag iedereen wat van vinden'

De burgemeester zegt begrip te hebben voor de situatie van de boeren. "Volgens mij is het niet zo dat wij de boeren niet steunen, maar de manier waarop deze actie wordt gevoerd is in de openbare ruimte, en die is van alle inwoners. En dan hebben wij ook te luisteren naar alle inwoners. Als je een vlag ophangt op je eigen erf, dan is dat aan het individu. Als je het in de openbare ruimte hangt dan mag iedereen daar wat van vinden."
Enkele vlaggen zijn inmiddels weggehaald volgens de burgemeester, maar het grootste deel hangt er nog. Naar aanleiding van de vele reacties wil de burgemeester om tafel met de diverse partijen, initiatiefnemers van het vlaggenprotest en mensen die zich ergeren aan de vlaggen. "Het plan is om daar het gesprek over aan te gaan." Dat gebeurt naar verwachting volgende week.
De deadline van 1 augustus is wat betreft de burgemeester niet in beton gegoten. Wat als de vlaggen helemaal niet worden weggehaald? "We willen veel liever dat de mensen die ze hebben opgehangen ze zelf afhalen. Gebeurt dat niet, dan kan het zijn dat wij ze weghalen in de openbare ruimte."