Noord-Veluwe

Ook laatste Gelderse gemeente heeft eindelijk een coalitie

Het gemeentehuis van Putten.
Het gemeentehuis van Putten. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Vier partijen in de gemeente Putten hebben als laatste gemeente van Gelderland een coalitieakkoord bereikt. Gemeentebelangen, ChristenUnie, SGP en CDA gaan de gemeente de komende jaren besturen.
De formatie in Putten duurde lang, omdat eerst Wij Putten, VVD en SGP met elkaar spraken. Door het gebrek aan ‘chemie’ besloot de SGP na 21 meetings de stekker eruit te trekken, tot groot ongenoegen van de andere twee partijen. Een akkoord was op dat moment al bereikt.
Na inschakeling van een onafhankelijk formateur is de nieuwe coalitie gevormd. “Dat is allemaal redelijk snel gegaan, in tweeënhalve week”, licht Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) toe. “Als je de verkiezingsprogramma’s naast elkaar legt, dan merk je dat daar eigenlijk niet zoveel verschil in zit. We willen hetzelfde en dan kun je snel besluiten nemen.”
Een enkele keer is er stevig gediscussieerd. “Maar daar zijn we uitgekomen. We hebben het vertrouwen in elkaar uitgesproken en zien een mooie periode tegemoet.”

Extra wethouder

De gemeente krijgt vier wethouders. De kandidaten daarvoor zijn: Sander van Nieuwenhuizen (Gemeentebelangen), Bertus Cornelissen (ChristenUnie), Jim van den Hoorn (CDA) en Ewoud 't Jong (SGP), die als enige terugkeert op zijn post. In de vorige bestuursperiode had Putten drie fulltime wethouders, maar dat er nu eentje bijkomt, is goed te verantwoorden, zegt Hoogendijk. “Er is een aantal dossiers dat de afgelopen jaren is blijven liggen. We moeten een stevige slag slaan en dat gaat met vier wethouders, die veel dossierkennis hebben, lukken.”
Volgens Hoogendijk hoeft de gemeente door de extra inzet minder ambtenaren in te huren, wat kosten scheelt. “Ik ben ervan overtuigd dat we straks geld en tijd gaan besparen door de inzet van de wethouders.”

‘En nu door!’

Wat er precies in het coalitieakkoord staat, maken de partijen nog niet bekend. Het akkoord, met als werktitel ‘En nu door!’, wordt de komende periode verder uitgewerkt. De bespreking van het definitieve coalitieakkoord staat gepland voor de raadsvergadering van maandag 29 augustus 2022. De partijen, waaronder oppositieleden Wij Putten en VVD, kunnen zich dan over de plannen uitspreken.
Eerder deze week ging Omroep Gelderland langs in Putten om twee partijen te 'feliciteren' met het feit dat ze nog de enige gemeente in Gelderland zijn zonder coalitieakkoord.
Taart voor lijsttrekkers in Putten, omdat ze de langste formatie van Gelderland hebben.
Zie ook: