Gelderland

Topdrukte bij pechhulp in buitenland: zo voorkom je dat jij ook lang stilstaat

In de zomer is het soms wat langer wachten op de Wegenwacht
In de zomer is het soms wat langer wachten op de Wegenwacht © ANWB
ARNHEM - In het buitenland staan deze zomer meer mensen met pech dan de hulpdiensten aankunnen. Volgens de ANWB is het drukker dan voor corona. Dus is voorkomen beter dan genezen. Met deze tips ga je veilig de weg op.
Het is populair: op vakantie met de auto naar het buitenland. Maar op wegen naar de vakantiebestemming kan het in het hoogseizoen erg druk zijn. Op deze zwarte zaterdag staat het verkeer op veel Europese wegen muurvast. De ANWB verwacht dat het het drukste weekend van het jaar wordt.
Met 34 procent meer pechhulpverzoeken kan niet ieder land zo snel leveren als we in Nederland gewend zijn. Daarom raadt de ANWB vakantiegangers aan van tevoren goed te controleren hoe ze ervoor staan.

Reservewiel mee

Het is een goed idee om problemen te voorkomen, om te controleren of je een reserveband in de auto hebt liggen. "Je wil niet lang bezig zijn met iets wat ogenschijnlijk eenvoudig is: het vervangen van een band", zegt ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar tegen Omroep Gelderland.
"Als je band hier lek is, dan ben je binnen enkele uren geholpen", vertelt ze. "Maar in het buitenland hebben ze niet alle wielen zo snel op maat. Dan kan het wel eens dagen duren."

Bandenspanning

Daar komt dan ook gelijk tip twee: check je bandenspanning. "Ook die van het reservewiel, maar ook van je andere banden." Een lage bandenspanning is slecht voor je wiel en kan sneller leiden tot een lekke band.
Bovendien kan een lage bandenspanning die vaker voorkomt duiden op een klein lek, zoals een schroefje dat in de band zit. De band klapt dan niet meteen, maar op den duur kom je wel in de problemen.

Check je vloeistoffen en lichten

Ook niet onbelangrijk: de vloeistoffen. "Koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof, oliepeil: controleer of je er genoeg van hebt voor je vertrekt." Vooral de koelvloeistof is erg belangrijk. "Zeker bij hete bestemmingen."
En een snelle check rondom je auto met de lichten aan, is ook niet onbelangrijk. "Als er iets niet werkt, kan je het in Nederland nog laten maken. Dat kan je ook geld schelen, want dan krijg je in ieder geval geen boete in het buitenland."

Tweede sleutel

"Een sleutel kwijtraken gebeurt vaker dan mensen denken", zegt Tichelaar. "Dus het kan handig zijn om net zoals je dat met je band doet, je ook een reservesleutel meeneemt op reis."

Zomercheck

Wie echt nog tijd over heeft, wordt aangeraden om dit alles door een professional te laten controleren. "Voor vertrek je auto naar een garage brengen voor een zomercheck is hartstikke goed. Als je de keuze hebt, zou ik dat zeker aanraden."
Wie ondanks al het advies toch stil komt te staan langs de weg in het buitenland, moet in ieder geval zorgen voor genoeg te drinken. Ook een paraplu is een must, want die biedt bescherming tegen regen én zon. En een goed portie geduld. De wegenwacht doet zijn best, maar het kan dus wat langer duren voor je geholpen bent.