Gelderse Vallei

Zo voorkom je dat je een ree aanrijdt in de bronsttijd

De reeënbronst is begonnen. Dus pas op!
De reeënbronst is begonnen. Dus pas op! © pixabay.com
LOENEN - De reeënbronst is weer begonnen. Weggebruikers moeten dus extra goed opletten, want op veel wegen kunnen reeën zomaar oversteken en dit kan leiden tot een ongeluk. Volgens boswachter Frank Theunissen zijn wildaanrijdingen te voorkomen als mensen zich bewust zijn van de gevaren en goed opletten.
“De paartijd van de ree begint eind juli, begin augustus. De mannetjes zijn dan constant als speurhonden op zoek naar de vrouwtjes. Vooral de reebokken zijn de hele dag actief en letten daarbij nergens op. Ze steken dus de wegen over zonder op het verkeer te letten. Daardoor is de kans op wildaanrijdingen in deze periode dan ook groter dan normaal”, vertelt Theunissen, die boswachter is bij Natuurmonumenten in het gebied Zuid-Veluwe.
Bekende wegen waar regelmatig aanrijdingen met wild zijn, zijn bijvoorbeeld de N224 bij Ede of de N804 bij Hoenderloo. Maar reeën komen op veel plekken in onze provincie voor, dus op een groot deel van de wegen is het oppassen geblazen.
Boswachter Frank Theunissen geeft weggebruikers vier tips:
Met deze tips verklein je de kans op een wildaanrijding

Wildaanrijdingen beperken

Theunissen roept automobilisten dan ook op in deze periode extra alert te zijn. Volgens hem zijn wildaanrijdingen daarmee niet volledig te voorkomen, maar wel te beperken. “Mijn tips om aanrijdingen met het wild te voorkomen zijn sowieso heel goed opletten en in de bermen kijken, want daar komen de dieren vandaan. Dus kijk niet midden op de weg, maar houdt de zijkanten van de weg ook goed in de gaten. Houd je aan de snelheid of verlaag eventueel je snelheid. En kijk vooral van je af.”
Ook toeristen die tijdens de vakantieperiode in onze provincie recreëren, drukt hij op het hart bewust te zijn van mogelijk overstekend wild. "Houd er rekening mee dat er zomaar en op verrassende momenten wild kan oversteken. Wees daar scherp op."

Waarschuwingsborden

Wat hierbij kan helpen, is alert zijn op waarschuwingsborden met de afbeelding van een hert erop. "Om wildaanrijdingen te voorkomen, hangen bij openbare wegen waar wild oversteekt verkeersborden om mensen te waarschuwen. Wanneer mensen zo'n bord zien, weten ze dat ze rekening moeten houden met overstekend wild en extra moeten opletten."
Mocht het toch zover komen dat een wildaanrijding onvermijdelijk is, dan is het advies niet uit te wijken. “Blijf rechtdoor rijden. Je kan beter een aanrijding krijgen met een dier, dan rechts tegen een boom of links tegen een tegemoetkomende auto aanrijden.”