Achterhoek

Duizenden dopjes en 310 euro verder, Evi doet haar uiterste best voor KiKa

Evi tussen alle bierdopjes
Evi tussen alle bierdopjes © Roel Kleinpenning
DOETINCHEM - Heb jij misschien nog kroonkurken over? Breng ze dan naar Evi ten Broeke in Doetinchem. Deze fanatieke 11-jarige verzamelaar zet de fris en bierdoppen namelijk om in geld en doneert dit aan Kika, Stichting Kinderen Kankervrij.
Anderhalf jaar, 80 vuilniszakken, ontelbaar veel doppen en 310 euro verder is Evi nog steeds niet klaar met verzamelen: "Ik heb niet echt een doel, ik wil gewoon zo veel mogelijk geld ophalen zodat de kinderen snel beter worden."
Ze is de actie gestart omdat ze helaas van dichtbij heeft meegemaakt hoe vervelend de ziekte is: "Mijn moeder had borstkanker en daarom wil ik graag kinderen die kanker hebben steunen, en als ze ziek zijn dat ze snel mogelijk worden geholpen."

Een actie starten is makkelijk

Volgens haar is het helemaal niet lastig om een actie te starten, ze moedigt het dan ook alleen maar aan: "Ik zou zeggen: doe gewoon! Ga geen mensen om geld vragen, maar bedenk iets leuks. Zoals ik had met bierdopjes. Mensen doen daar niks mee, ze gooien het gewoon weg. Ik vind dat zonde want je kunt er geld mee ophalen."
Bekijk hier hoe Evi de dopjes inzamelt voor KiKa:
Evi heeft al 80 vuilniszakken vol verzameld

'Evi's actie maakt het verschil'

Steffie Jansen van KiKa geeft aan heel blij te zijn de hulp van Evi: "Wij vinden het geweldig dat Evi ons met deze prachtige actie steunt! Dit soort acties maken voor ons echt het verschil in de strijd tegen kinderkanker."
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Momenteel geneest 81 procent van de kinderen. Elk jaar worden duizenden acties georganiseerd om geld in te zamelen, en dat is volgens Steffie ook hard nodig: "Er is ontzettend veel geld nodig om onderzoek naar kinderkanker te financieren. Wij zijn volledig afhankelijk van donaties, giften en actievoerders die op deze manier het verschil maken. De actie van Evi is een prachtig voorbeeld."

Versierde bakken voor het huis

Aangezien Evi is verhuisd en nu buiten de stad woont, zijn sommige horecazaken te ver weg voor haar. Daarom staan er nu ook twee versierde bakken voor haar huis aan de Hoefbladveld 7 in Doetinchem, waar mensen hun dopjes altijd langs kunnen brengen.