Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Politie over acties boeren op snelweg: we doen wat we kunnen

Gedumpte en brandende troep op de A1 bij Stroe tijdens de protesten eind juli.
Gedumpte en brandende troep op de A1 bij Stroe tijdens de protesten eind juli. © Persbureau Heitink
APELDOORN - De politie in Gelderland controleert toe- en afritten van snelwegen en probeert 'zoveel als mogelijk te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan'. Dat zegt woordvoerder Ruud Visser na vragen van Omroep Gelderland.
De politie werd gisteren verrast door boerenprotesten met dumpingen van troep, mest, asbest en in brand gestoken hooibalen. Onder meer op de A1 bij Voorst en Kootwijk, de A30 bij Lunteren en A50 bij Apeldoorn waren acties en lieten boeren rotzooi achter.
De politie respecteert dat boeren willen demonstreren om voor hun belangen op te komen, zegt woordvoerder Ruud Visser van de politie in Gelderland. "Maar dat protest mag nooit ten koste gaan van de veiligheid en de openbare orde, zoals wij nu op verschillende locaties in het land zien."
Hij licht toe: "De wet schrijft duidelijk voor wat mag en wat niet mag. We grijpen in wanneer mogelijk en willen zo snel mogelijk een einde maken aan ongewenste situaties, want we willen voorkomen dat (levens)gevaarlijke situaties ontstaan."
We kunnen niet overal tegelijk zijn
Politiewoordvoerder Ruud Visser
De politie staat voor een nauwelijks op te lossen puzzel door het onvoorspelbare karakter en de mogelijke massaliteit van het boerenprotest op de snelwegen. Visser: "We kunnen niet overal tegelijk zijn en voorkomen dat boeren toch met tractoren de weg op gaan of de openbare orde verstoren. "
Hij geeft het uitrijden van mest en het in brand steken van hooibalen als voorbeeld. "We kunnen niet in alle gevallen direct optreden als dat gebeurt. Per situatie wordt gekeken wat we kunnen en wat het meest effectief is; veiligheid staat daarbij altijd voorop."

Achteraf beelden bekijken

Indien mogelijk treden agenten meteen op. "Dat kan een stevig gesprek zijn, maar ook bekeuren of zelfs aanhouden", gaat de woordvoerder verder. "Als er sprake is van zeer gevaarlijke situaties en strafbare feiten, dan kan er ook achteraf nog, bijvoorbeeld met behulp van beeldmateriaal, worden opgespoord en vervolgd. Tijdens de protesten van afgelopen dagen is dat ook gebeurd."
De Gelderse politie, verzekert Visser, zet vol in op "in beeld te krijgen wie verantwoordelijk is voor het laten ontstaan van de gevaarlijke situaties". "Door veel beelden veilig te stellen op verschillende manieren zorgen we ervoor dat ook na de acties de opsporingsmogelijkheden heeft verantwoordelijken te achterhalen. En waar mogelijk aan te houden."
We vroegen ook een reactie aan het Ministerie van Defensie. Een woordvoerder meldt dat het leger niet is opgeleid om asbest van de snelweg te halen. "Daar zijn specialistische bedrijven voor." Elke aanvraag die Defensie krijgt voor inzet wordt, zegt hij, juridisch getoetst en op basis van concurrentiebeding.
Zie ook: