Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Steeds meer blauwalg in het water (en waarom je dan beter niet kunt zwemmen)

Miquel Lurling, bioloog aan de Wageningen Universiteit, naast een waarschuwingsbord.
Miquel Lurling, bioloog aan de Wageningen Universiteit, naast een waarschuwingsbord. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het aantal zwemlocaties met een waarschuwing voor blauwalg neemt toe in Gelderland. Tot nu toe wordt het zwemmen op vier plekken afgeraden. De verwachting is dat er de komende tijd meer wateren door blauwalg worden getroffen. Hoe gevaarlijk is het eigenlijk om daar alsnog te zwemmen?
Sinds vorige week geldt de waarschuwing voor de Nijmeegse recreatieplas de Spiegelwaal. Alleen al deze week zijn er drie nieuwe zwemlocaties bijgekomen: Europarcs Resort De Achterhoek in Lochem, Het Blauwe Meer in Dinxperlo en Rhederlaag Giese Kop in Lathum. Dat meldt de provincie op de website zwemwater.nl.
Blauwalgen zijn bacteriën die van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water leven. “Ze horen van nature thuis in het water. De overlast ontstaat als er te veel blauwalgen zijn”, zegt Miquel Lurling, bioloog aan de Wageningen Universiteit. “Als het warm is en er veel voedingsstoffen in het water zitten, kunnen blauwalgen zich ophopen. Sommige maken ook gifstoffen aan.”

Gezondheidsklachten

Zwemmen in water dat veel blauwalgen met gifstoffen bevat kan gezondheidsklachten opleveren. “Je kunt huiduitslag, geïrriteerde ogen of maagproblemen krijgen. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid gifstoffen die je binnenkrijgt. Er zijn ook gifstoffen waar je leverklachten van kunt ervaren.”
In Nederland zijn er volgens Lurling vooralsnog geen mensen overleden door de bacterie. Toch wordt het zwemmen op zo’n plek afgeraden, ook voor huisdieren. “We hebben sterke aanwijzingen dat er honden zijn overleden. Uit het buitenland weten we dat ook mensen kunnen overlijden. Dat is de reden waarom er voor blauwalgen wordt gewaarschuwd.”

Meer blauwalgen

Lurling verwacht dat we de komende weken op meer plekken een teveel aan blauwalgen gaan zien. “De belangrijkste oorzaak is dat blauwalgen sneller voedingsstoffen kunnen delen als het warm is. Ze zullen niet in één, twee, drie verdwijnen. De komende weken zullen we ze nog zien, in september zien we ze afnemen.”
Heb je toch gezwommen in water met veel blauwalg? Het advies is om goed af te spoelen onder de douche.