Rijk van Nijmegen

Hoe gaat het met coronabrandhaard Nijmegen? 'Cijfers nemen niet toe'

Er kwam veel publiek vanuit het hele land naar Nijmegen.
Er kwam veel publiek vanuit het hele land naar Nijmegen. © Arjan van der Vegt - de verBeelding
NIJMEGEN - De positieve coronatests in Nijmegen en omgeving liepen sinds afgelopen weekeinde flink op. Een direct gevolg van de Vierdaagsefeesten en de 4Daagse, die vele honderdduizenden wandelaars en feestgangers naar de stad trokken. Landelijk daalden ondertussen de cijfers. Hoe is het nu in die 'coronabrandhaard' Nijmegen?
De GGD Gelderland-Zuid constateerde aan het begin van de week een toename in het aantal coronabesmettingen. Een woordvoerder interpreteert donderdag op verzoek van Omroep Gelderland de actuele cijfers opnieuw: "Op dit moment lijkt het aantal besmettingen in Nijmegen en de directe omgeving, voor zover wij kunnen zien uit de cijfers, niet verder toe te nemen."
Wil ze al conclusies verbinden aan de cijfers: "Of er echt sprake is van een stabilisatie, is nog even afwachten. Daarvoor is het nu nog te vroeg."
Het coronadashboard van de rijksoverheid laat zien dat woensdag in Nijmegen 236 positieve testen gemeld zijn. Dat waren er dinsdag 238. Daarvoor namen de besmettingen in een paar dagen toe. Afgelopen zaterdag, een dag na de 4Daagse, waren het nog 84 positieve tests.

Testaanvragen

De woordvoerder van de GGD Gelderland-Zuid ziet ook dat het aantal aanvragen voor coronatesten aan het veranderen is: "Ook de testvraag bij onze GGD nam begin deze week toe en lijkt nu iets af te nemen. Belangrijk om te vermelden is dat het testbeleid sinds 11 april is veranderd. Zelftesten is en blijft de norm, behalve voor specifieke groepen. Omdat de meeste mensen dus een coronazelftest doen, en omdat een positieve zelftest niet gemeld hoeft te worden aan de GGD, heeft de GGD over een groot deel van de mensen die positief zijn, geen informatie."
De GGD benadrukt nogmaals de adviezen: "Het is belangrijk dat mensen bij klachten een zelftest doen. Bij een positieve test is het advies om je aan de maatregelen te houden en direct in isolatie te gaan. Dit om verdere besmetting te voorkomen."
Het RIVM benoemt op de eigen site de basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik.

Ziekenhuis: 'Het blijft krap'

Ook bij het Radboud UMC durven ze nog geen keiharde conclusies aan de cijfers te verbinden. Een woordvoerder meldt dat op donderdag tien covidpatiënten in het Radboudziekenhuis liggen. Dat waren er dinsdag ook tien. Op de IC ligt donderdag één covidpatiënt. Vorige week waren dat er nog drie: "Het verschilt per dag, maar je kunt hierdoor niet zeggen dat er sprake is van een daling. Maar het blijft krap door ziekte van het personeel en vakantie. De drukte is vooral op de verpleegafdelingen. Er hoeven geen operaties afgezegd te worden."

Eurogames

In Nijmegen vinden deze dagen de Eurogames plaats. Daar merkt de organisatie niet dat deelnemers of vrijwilligers wegblijven na de berichten over coronabrandhaard Nijmegen. "Van de deelnemers is nu 70 procent binnen, en de rest hoeft zich ook pas de komende dagen aan te melden, omdat die later beginnen. Bij de vrijwilligers valt er ook wel eens eentje weg, maar dat is ook niet anders dan normaal', zegt project manager Joost van Wijngaarden.

Dit vindt ons publiek

Op sociale media legde Omroep Gelderland de vraag voor: "Houdt een coronabrandhaard jou tegen om erop uit te gaan?" De algehele tendens van de antwoorden is: "nee."
Helaas kun je het overal oplopen, ook op je werk
Zo reageert Mariska bijvoorbeeld op de vraag: "Nee hoor. De feesten waren fantastisch en dat ik het daar heb opgelopen, is gewoon pech hebben. Eerste keer corona en doe echt veel leuke dingen." Sarissa liep de 4Daagse en laat zich niet tegenhouden: "Nee zeker niet! Met veel plezier en gezelligheid de Vierdaagse gelopen, had het voor geen goud willen missen met al die mensen." Anita van den Boog valt haar bij: "Niet fijn, maar helaas kun je het overal oplopen, ook op je werk!"
Een coronabrandhaard houdt Wendy ook niet tegen om erop uit te gaan: "Nee, absoluut niet. Corona gaat niet meer weg en we moeten er mee leven. Dus gewoon leuke dingen doen en genieten!"

Zie ook: