Arnhem en omstreken

Oplossing voor hoogbegaafde Reint is er, maar instanties wijzen naar elkaar

De 17-jarige hoogbegaafde Reint van Mullekom.
De 17-jarige hoogbegaafde Reint van Mullekom. © Omroep Gelderland
RENKUM - De 17-jarige hoogbegaafde Reint uit Renkum kan zijn gewenste zorg- en onderwijstraject voortzetten. Na maanden van onzekerheid en getouwtrek, was dat binnen een dag geregeld, nadat Omroep Gelderland contact zocht met de verantwoordelijke instanties. Toch blijven die elkaar verwijten maken over wie er nu moet betalen, maar daar hoeven Reint en zijn ouders zich nu geen zorgen meer over te maken. "Heel erg dat het zo lang heeft moeten duren", vindt wethouder Marinka Mulder. Zij wil spoedig met het onderwijsveld om de tafel om dit op te helderen en voortaan te voorkomen.
De middag nadat Omroep Gelderland het verhaal van Reint en zijn ouders heeft opgetekend, wordt er contact gezocht met directeur Johnny Uytdewilligen van samenwerkingsverband De Verbinding dat verantwoordelijk is voor een passend onderwijsaanbod op middelbare scholen in de regio.
Eerder bracht Omroep Gelderland het schrijnende verhaal van de inmiddels 17-jarige Reint die er al op jonge leeftijd achter kwam uitzonderlijk hoogbegaafd te zijn. Verschillende traumatische onderwijservaringen omdat het systeem niet bij hem past, maakten hem uiteindelijk zwaar depressief en burn-out. Bij zorginstelling Welzien in Elst voor uitgevallen hoogbegaafden werkte hij de laatste twee jaar aan zijn herstel. StudieBolwerk hielp hem de afgelopen periode vier havo-examens te halen, met succes. Een passende oplossing voor Reint, zag iedereen. Maar StudieBolwerk zou geen onderwijsinstelling zijn en daar begon het getouwtrek over wie er nu verantwoordelijk is voor de financiering. Tot de ouders van Reint zich bij Omroep Gelderland meldden. Het is dan inmiddels zomervakantie en zij hebben nog altijd geen zekerheid of hun zoon het traject waar hij zich eindelijk op zijn plek voelt aankomende schooljaar voort kan zetten.
StudieBolwerk is geen onderwijsinstituut, wil Uytdewilligen direct aan het begin van het gesprek benadrukken, ondanks het feit dat hij zich daar wel voorbereidt op zijn eindexamens en deze ook heeft gehaald. "Maar dat kan mijn schoonmoeder ook, daarmee ben je nog geen onderwijsinstelling", reageert Uytdewilligen. Het is volgens hem een huiswerkinstituut, en dat is 'toch echt iets anders'.
Ook afgelopen schooljaar werd er gesteggeld over geld voor Reint, erkent Uytdewilligen. Zelfs met de ouders aan tafel. Dat vond hij niet netjes, waarop hij hen liet weten dat het voor dat jaar geregeld zou worden. Nu de wens is om door het gebleken succes deze situatie voor Reint voort te zetten, kom je volgens Uytdewilligen 'in een nieuwe situatie waar je het met elkaar over moet hebben'.

'Regel het met de gemeente'

Het samenwerkingsverband heeft nooit aan StudieBolwerk betaald voor Reint, stelt Uytdewilligen. Toch zegt hij ook niet te willen beweren dat Reint daar niet zou moeten blijven. "Ik heb alleen tegen de ouders gezegd dat wij hier geen partij in zijn", vertelt de man die verantwoordelijk is voor een passend onderwijsaanbod. "Dus regel het met onder meer de gemeente."
Toch is hij achter de schermen veel voor Reint bezig geweest, legt Uytdewilligen uit. Hoewel hij in zijn laatste mailcontact naar zijn ouders liet weten dat zij zich 'toch echt moeten concentreren op en communiceren met andere partijen maar niet met het samenwerkingsverband als het niet gaat over terug geleiding naar een van de scholen van het samenwerkingsverband'. De druppel voor hen om de media-aandacht te zoeken.

'Wil niet luisteren en heeft geen geduld'

Daarmee is vader Eric te plat en te rap in zijn communicatie, vindt Uytdewilligen. Vader moet 'gewoon maar even afwachten'. "Ongetwijfeld komt het dan weer in orde. Maar daar wil meneer niet naar luisteren." Voorbarig, niet constructief en echt heel vervelend, ervaart hij. Vader heeft volgens Uytdewilligen geen geduld en 'bepaalt de agenda van heel veel mensen'. "Dat irriteert mij, want we hebben hier zoveel tijd in zitten en Reint centraal gezet", is de beleving van Uytdewilligen.
Bovendien verwijt hij de ouders 'niet te porren te zijn' voor andere opties voor Reint. "Als je zegt dat er een zorgplicht is voor het onderwijs, dan moeten ouders die ook een kans geven. Daar is deze vader heel slecht in." Er zijn nu eenmaal kaders en regels, betoogt Uytdewilligen. "Willen we die overtreden, dan moeten we daar goede argumenten voor hebben. En misschien is dat ook nu wel weer de route die wij willen gaan."

'Veel last van mondige ouders'

Toch komt het samenwerkingsverband pas weer in beeld zodra Reint met een van hún arrangementen uit de voeten kan, stelt Uytdewilligen. Het gaat in deze discussie niet alleen over het probleem van de muren tussen zorg en onderwijs die vaak voor discussie zorgen en waar de Arnhemse politiek na berichtgeving van Omroep Gelderland inmiddels werk van wil maken. "Wij hebben ontzettend veel last van het toenemende aantal ouders die de oplossingen niet willen die wij voor ze organiseren. Ik noem dat dan maar even netjes 'de mondige ouders'. Die kunnen enorm tegenwerken. Wij krijgen als onderwijs soms geen voet aan de grond, omdat ouders al een bepaalde weg hebben ingezet."
En soms gaan zaken dan toch ineens snel, heel snel. Zo ook na dit telefoongesprek. De volgende dag al belt Uytdewilligen terug om te bevestigen dat de gemeente contact op gaat nemen met Reint zijn ouders om te vertellen dat zij garant zal staan voor de kosten.

'Traject heeft duidelijk onderwijsdoel'

Volgens wethouder Mulder van Renkum is er desondanks 'alle reden om dit traject met het samenwerkingsverband goed te evalueren'. "Doordat het onduidelijk was wie de kosten op zich zou nemen, heeft dit te lang geduurd voor Reint", erkent zij. "Er is een discussie gevoerd of dit jeugdhulp is of onderwijs. Er zijn veel situaties waarin de grens tussen onderwijs en jeugdhulp onduidelijk is, maar dit is er wat mij betreft niet een van. Het traject bij StudieBolwerk is gericht op het halen van zijn examens, een duidelijk onderwijsdoel", legt de wethouder de bal weer terug bij het onderwijsveld en dus het samenwerkingsverband van Uytdewilligen.
"Ondanks dat wij van mening zijn dat het traject bij StudieBolwerk volledig onder de verantwoordelijkheid van het onderwijs valt, zijn wij nu akkoord gegaan met het garanderen van de betaling", legt Mulder uit. "Op die manier hoeft de discussie over de interpretatie van ieder zijn verantwoordelijkheden Reint niet verder in de weg te staan."

'Begrijp frustratie en stress'

De wethouder kondigt een spoedig overleg aan met het samenwerkingsverband om de ontstane situatie 'op te helderen en voortaan te voorkomen'. Zij kan zich voorstellen dat die voor 'veel frustratie en stress' heeft gezorgd bij Reint en zijn ouders. "Helemaal als je al traumatische onderwijservaringen hebt gehad."
"We staan nu niet meer in de kou", ervaart vader Eric. "Maar voelen ons nog altijd tegen de muur gezet door het samenwerkingsverband." Vader wijst erop dat er sinds januari 'geen enkel alternatief aanbod is geweest'. "En met het nieuwe schooljaar in zicht, is mijn geduld na zes maanden dus wel op."
Reint kan zich vanaf nu voor aankomend jaar in elk geval richten op het afronden van zijn havo. Hij vindt het nu al best spannend om daarna op een hbo te beginnen. "Dan kom ik weer in een normale schoolsetting terecht. Ik moet nog maar zien of ik dat ga redden."

Zie ook: