Rivierengebied

Champignonkwekerij vloog in brand na vlam in de pan: 'Het is diep triest'

Vlam in de pan oorzaak zeer grote brand Hurwenen
Vlam in de pan oorzaak zeer grote brand Hurwenen © Omroep Gelderland
HURWENEN - De zeer grote brand in een champignonkwekerij in Hurwenen dinsdagavond is veroorzaakt door een pan die vlam heeft gevat. Dat meldt de politie woensdag.
Opvallend genoeg was volgens eigenaar Eddie Hoskam niemand in het pand aanwezig toen hij aankwam bij de kwekerij aan de Groenestraat. Er is ook niemand gewond geraakt. De mensen die er woonden, zijn elders ondergebracht.

Aangeslagen

"Het is diep triest", zegt een aangeslagen Hoskam. "Ik krijg het er benauwd van. Ik heb veel ellende in mijn leven meegemaakt, dan krijg je dit eroverheen." Hoskam wilde over een jaar in het pand gaan wonen.
"Ik hoorde knallen en dacht aan vuurwerk. Toen zag ik een grote rookwolk. Het duurde 15 tot 20 minuten voor de brandweer er was. Die moest uit Geldermalsen komen. Ik moet nu de verzekering afwachten en dan kijken hoe we verdergaan", aldus de eigenaar.

Bedrijf ruimt asbest op

Bij de brand kwam asbest vrij. De gemeente onderzoekt woensdag hoe groot het gebied is waarin het asbest zich heeft verspreid. Omwonenden worden geïnformeerd over wat zij moeten doen, ze moeten de resten in ieder geval niet oprapen. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het asbest woensdag opruimen.
De zeer grote brand in Hurwenen
De zeer grote brand in Hurwenen © Hans Verbeek/Meesters Multi Media
Inmiddels is duidelijk dat er ook asbest in het water terecht is gekomen. Het Waterschap kijkt hoe ze nu het water gaan afvoeren.
De brandweer had even problemen om voldoende water te krijgen, maar volgens een woordvoerder was dat snel opgelost. Het vuur was rond 20.45 uur onder controle.

NL Alert

De politie hield toeschouwers op afstand. De veiligheidsregio adviseerde omwonenden die overlast hebben van de rook, ramen en deuren te sluiten. Mensen in de omgeving kregen een NL-Alert.