Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Rijkswaterstaat: acties kunnen 'tot levensgevaarlijke situaties leiden'

Op meerdere plekken is afval gedumpt op de weg.
Op meerdere plekken is afval gedumpt op de weg. © Persbureau Heitink
APELDOORN - De acties van boeren op en bij snelwegen van woensdagochtend hebben voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat in een reactie.
Rijkswaterstaat vindt het 'niet wenselijk' dat snelwegen worden gebruikt om actie te voeren: "Zeker vanwege de gevaarlijke situaties die dit oplevert en de hinder die dit veroorzaakt voor weggebruikers."
Boerenprotesten op en langs snelwegen

Zeer gevaarlijk

Een woordvoerder licht toe waarom het zo gevaarlijk is op de snelweg: "Men realiseert zich vaak niet dat je, voor 6.00 uur, soms nog 130 kilometer per uur rijdt. Dan ineens zie je een voertuig of iets anders op de weg. Je verwacht dat niet. En dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden."
Volgens de woordvoerder is dat ook inderdaad het geval: "Hier en daar heeft het tot gevaarlijke situaties geleid. Met name vroeg in de ochtend, omdat toen de meeste automobilisten echt waren overvallen. Ik heb ook een foto van een automobilist die inderdaad op zo'n berg met afval was gereden."
RTV Oost meldt dat de acties in ieder geval geleid hebben tot zeker één ongeluk. Dat zou zijn gebeurd bij de oprit naar de A1 bij Deventer. Vanwege de blokkade op die plek moesten auto's omkeren, waarbij dus een ongeluk zou zijn gebeurd.
Op Radio Gelderland vertelde automobilist Rob dat hij overvallen was door de acties: "Ik reed op de A30 en wilde bij Barneveld de A1 op. Dan ga je een bocht door. Ik was een van de eersten deze ochtend en kwam meteen een hoop vuil tegen, midden op de weg. Auto's moesten enorm hard remmen. Deze actie slaat nergens op. Er was ook geen boer te zien. Als je een trekker ziet staan, ben je nog gewaarschuwd. Maar nu stond er niks. Geen enkele waarschuwing."

Afleiding

Mensen staan volgens Rijkswaterstaat niet stil bij het gevaar wat het op kan leveren. Want het gevaar zit hem niet alleen in de onverwachte voorwerpen op de weg: "Door de branden die er zijn geweest, krijg je ook rookontwikkeling. Dat leidt weer af. Door de rook kunnen mensen niet alles zien. Alles bij elkaar zijn dat zeer gevaarlijke en heel onwenselijke situaties."

Politie en brandweer: stop met onveilige acties

Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland doen woensdagmiddag een oproep aan boerenactievoerders om te stoppen met onveilige acties. "Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval, waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest, zijn onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren", aldus de instanties in een gezamenlijk statement woensdagmiddag.
"Acties zoals vannacht kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken. Brand is een groot risico nu het al wekenlang erg droog is en kan vergaande gevolgen hebben",aldus de hulpverleners.
De politie onderzoekt wie woensdagmorgen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op de wegen.

BBB: niet doen!

Ook BBB-leider Caroline van der Plas roept boeren op te stoppen met acties die gevaar opleveren voor mens en omgeving, zoals het blokkeren van snelwegen of het in brand steken van hooibalen. Wel schrijft ze op Twitter de emoties van de boeren goed te snappen en "achter hun strijd" te staan, maar dan moeten de acties wel "binnen de wet zijn".
Op sommige locaties zijn we tot laat in de middag bezig

Lange tijd last

Rijkswaterstaat probeert zo snel mogelijk alle wegen weer vrij te krijgen zodat automobilisten hun weg kunnen voortzetten zonder dat ze hinder ondervinden: "Tijdens het opruimen kom je erachter of we het alleen kunnen weghalen of dat we eventueel zelfs nog asfaltreparaties moeten gaan uitvoeren. Dat houdt in dat we op sommige locaties tot laat in de middag bezig zijn met het verwijderen met alles wat op de weg is gedumpt."
Op meerdere plekken ging het mis bij de protesten.
Op meerdere plekken ging het mis bij de protesten. © Omroep Gelderland

Zie ook: