Gelderse Vallei

Boerenprotesten: brandjes en afvaldumpingen op snelwegen

De brandweer is druk aan het blussen bij de A50.
De brandweer is druk aan het blussen bij de A50. © Luciano de Graaf
BARNEVELD - Bij verschillende snelwegen in Gelderland hebben boeren rommel gedumpt en brand gesticht. Al vroeg in de ochtend woedden er brandjes langs onder meer afritten van de A1, de A30, de A28 en de A50. Het verkeer ondervindt er veel hinder van.
Op beelden van videocorrespondenten is te zien hoe afvalzakken, hooibalen en autobanden in brand staan. Ook zijn er protestborden geplaatst en is op sommige plekken mest gedumpt:
Boeren protesteren op snelwegen in Gelderland
De brandweer is aan het blussen bij afrit Voorthuizen van de A1 en de op en afrit van de A30 bij Barneveld. Ook op de A50 bij Apeldoorn is het raak. In beide rijrichtingen ondervindt het verkeer hinder van de afval op de weg en brandstichting.
Er zijn files aan het ontstaan en de brandweer is al druk bezig met blussen. Bij de A12 zijn eveneens meerdere afritten dicht. Ook bij de A28 bij Harderwijk veroorzaken de boeren onrust.
Er is rommel gedumpt en er staan protestborden, ook bij de op- en afrit van de A30 bij Barneveld.
Er is rommel gedumpt en er staan protestborden, ook bij de op- en afrit van de A30 bij Barneveld. © Persbureau Heitink

'Werkenden pesten'

Op Radio Gelderland sprak Frank vanochtend vroeg met automobilist Rob. Hij deed zijn verhaal over de weg naar zijn werk.
"Ik reed de op de A30 en wilde bij Barneveld de A1 op", legt hij uit. "Dan ga je een bocht door. Ik was een van de eersten deze ochtend en kwam meteen een hoop vuil midden op de weg tegen. Auto's moesten enorm hard remmen. Deze actie slaat nergens op. Er was ook geen boer te zien. Als je een trekker ziet staan, ben je nog gewaarschuwd. Maar nu stond er niks. Geen enkele waarschuwing."
"Dit is gewoon de werkenden pesten", vervolgt Rob. "Wij kunnen het niet voor ze verhelpen. De sympathie voor de boeren wordt steeds minder op deze manier."
Op de A1 bij Stroe is brand gesticht.
Op de A1 bij Stroe is brand gesticht. © Persbureau Heitink