Arnhem en omstreken

'Ik word er zelfs emotioneel van', Jan Willem haalt voetbalherinneringen op met ouderen

In verzorgingstehuis Meridiaan in Westervoort worden voetbalherinneringen opgehaald.
In verzorgingstehuis Meridiaan in Westervoort worden voetbalherinneringen opgehaald. © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - Stichting Vitesse Betrokken probeert samen met ouderen voetbalherinneringen op te halen. Vrijwilliger Jan Willem Gijsbers gaat langs bij verzorgingshuizen en laat met beelden, voorwerpen en shirts de geschiedenis van Vitesse zien.
Door de geluidsboxen in verzorgingstehuis Meridiaan in Westervoort schalt het Vitesselied Geel en Zwart. Langzaam ontstaat er een glimlach op het gezicht van een bewoonster op de voorste rij. En als het refrein ‘geel en zwart zijn onze kleuren’ wordt ingezet, tikt haar rechterhand op de maat mee.
"Dat is mooi om te zien", vertelt Jan Willem. "Ik word er zelfs een tikkie emotioneel van, eigenlijk. Het mooie aan muziek is dat het verbindt. En als de bewoners dan meezingen, heb je toch weer een beetje het gevoel van het stadion."

'Je bent supporter en dat blijf je'

Bij verschillende verzorgingshuizen in Arnhem en omgeving gaat de vrijwilliger namens de stichting langs met een presentatie vol clubgeschiedenis. Zo worden beelden van het oude stadion vertoond, de Airborne-wedstrijden besproken en verhalen van oud-spelers verteld. 
Kijk hoe Jan Willem oude tijden laat herleven:
Jan Willem haalt voetbalherinneringen op met ouderen
Bewoner Rob geniet, leunend op zijn rollator,van de presentatie. "Het roept toch herinneringen op hè, een beetje nostalgie", klinkt het. "Je bent supporter van een club en dat ben en blijf je."

Zoektocht naar shirt

Hoewel Jan Willem al veel shirts in zijn bezit heeft, mist hij het geel-zwarte shirt uit de jaren '70: de tijd van spelers als Charly Bosveld, Boško Bursac en Herman Veenendaal. Om zijn presentatie hiermee uit te breiden, is Jan Willem op zoek naar een shirt uit die tijd. 
Kun jij hem en Vitesse Betrokken helpen aan het geel-zwarte shirt, waarin gespeeld werd van 1974 tot en met 1977? Klik dan hier