Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Coronagolf voorbij, maar het piept en kraakt nog altijd in het ziekenhuis

De druk op de ziekenhuizen blijft onverminderd hoog.
De druk op de ziekenhuizen blijft onverminderd hoog. © ANP
NIJMEGEN - De coronabesmettingen en ziekenhuisopnames mogen dan dalen in het hele land, de druk op de zorg in onze provincie is onverminderd hoog. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. “Het piept en het kraakt nog altijd.”
De cijfers van het RIVM en Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bieden deze dinsdag hoop. Zo is het aantal coronagevallen in Nederland de afgelopen week met ruim een kwart gedaald. Met iets meer dan 28.000 besmettingen lijkt de piek van de zomergolf echt achter ons te liggen.
Ook vanuit de ziekenhuizen kwam goed nieuws. Volgens het LCPS zijn er voor het eerst in anderhalve week minder dan 1100 mensen met het coronavirus opgenomen. 1092 om precies te zijn. 46 patiënten liggen op de intensive care.
Het is nog steeds heel erg druk
Maar dat betekent niet dat alles weer op rolletjes loopt in de ziekenhuizen. Vorige week nog moest het Radboudumc in Nijmegen geplande opnames afzeggen vanwege de grote drukte. Inmiddels gaat alle zorg ‘gewoon’ door, zegt een woordvoerder. “Het gaat iets beter dan vorige week, maar het is nog steeds heel erg druk.”
Het ziekenhuis noemt als oorzaken onder meer opvallend veel spoedzorg en collega’s die op vakantie zijn of corona hebben. Ook liggen er in vergelijking met de afgelopen maanden meer coronapatiënten in het ziekenhuis. “Nu zijn dat er twaalf, maar het verschilt per dag”, aldus een woordvoerder.

Toename verwacht door evenementen

Bovendien is er de vrees dat het aantal ziekenhuisopnames verder gaat stijgen na de drukbezochte Vierdaagsefeesten van vorig week. Maandag kwamen in Nijmegen 162 positieve tests aan het licht, het meeste van het hele land.
Ook in ziekenhuis Rijnstate verwachten ze ‘een mogelijke toename door evenementen in de regio’. Een woordvoerder noemt de Vierdaagse als voorbeeld, maar ook het concert van Lady Gaga in stadion GelreDome van dinsdagavond. “Nog steeds nemen wij elke dag nieuwe patiënten op met het coronavirus. Het virus is dus niet weg. Dat betekent dat we in Rijnstate nog steeds heel alert zijn.”
In het Arnhemse ziekenhuis lukt het volgens haar nog om alle zorg door te laten gaan. “Het is passen en meten bij de roosterplanning door hoog verzuim en vacatures. Maar het lukt nog wel om de roosters rond te krijgen. Het piept en kraakt nog altijd.”
Appelpop en het Fruitcorso komen er nog aan
Ziekenhuis Rivierenland in Tiel ziet eveneens nog steeds coronapatiënten binnenkomen. Het aantal in het ziekenhuis ligt tussen de vijf en acht patiënten per dag. "We hebben in deze regio niet direct de invloed van grote evenementen, zoals de 4Daagse", zegt een woordvoerder. "Die evenementen komen er nog aan: Appelpop en het Fruitcorso vinden plaats in september."
In ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk zien ze een afname van het aantal coronapatiënten. "Op de verpleegafdeling liggen nog enkele coronapatiënten", aldus een woordvoerder.

Hulp gevraagd van gepensioneerden

In het Slingeland Ziekenhuis zijn de problemen misschien wel het grootst. Het Doetinchemse ziekenhuis zegt geplande operaties af, vraagt personeel extra te werken en roept ook de hulp van gepensioneerden in. “Het is momenteel heel erg druk in huis”, zegt een woordvoerder.
Dat komt volgens haar enerzijds door de toestroom van coronapatiënten. Normaal zijn dat er zo’n twee tot acht op een dag, deze week liggen er zo'n twintig. Ook zijn veel medewerkers besmet. Of dat ook deels een gevolg is van grote evenementen, zoals de Zwarte Cross, kan de woordvoerder niet zeggen.
Daarnaast merken ze in Doetinchem net als in Nijmegen een opvallende toestroom vanaf de eerste hulp. “Volgens mijn collega’s die daar werken gaat het echt om van alles, we hebben daar nog geen oorzaak voor gevonden.”
Ook in Tiel en Harderwijk is het drukker dan normaal op de spoedeisende hulp. In het St Jansdal leidt dat soms toe dat er andere operaties afgezegd moeten worden.
Vergis je niet, we moeten mensen vragen 12-uursdiensten te draaien
De zomerdrukte vraagt veel van het personeel, zegt de woordvoerder van het Slingeland Ziekenhuis. “Normaal schaal je als ziekenhuis af in de zomer. Dan gaat de operatiekamer dicht, de chirurg is toch op vakantie. Nu hebben we alle bedden hard nodig. In plaats van dat het rustiger is, is het juist heel druk. Vergis je niet, we moeten mensen vragen 12-uursdiensten te draaien. En om met deze temperaturen weer in covid-kleren te werken. En we hebben de laatste tijd al zoveel van hen gevraagd. Ook zij zijn aan vakantie toe. We proberen dat zoveel mogelijk door te laten gaan.”