Achterhoek

Sjoerd (42) vaart mee met de Canal Parade: 'Ik loog jarenlang tegen mezelf'

Canal Parade is na twee jaar afwezigheid weer terug tijdens Pride Amsterdam.
Canal Parade is na twee jaar afwezigheid weer terug tijdens Pride Amsterdam. © ANP
LICHTENVOORDE - Ook de provincie Gelderland vaart deze zaterdag mee met de botenparade van Pride Amsterdam. Daarmee wil de provincie onderstrepen dat iedereen in Gelderland zichzelf moet kunnen zijn. Een van de deelnemers die onze provincie vertegenwoordigt is de 42-jarige Sjoerd van Rooij. "Ik ben proud en dat wil ik aan de mensen laten zien."
Sjoerd is naar eigen zeggen een 'echte Achterhoeker', geboren in het dorpje Steenderen en trots op de streek. Inmiddels woont hij al zes jaar samen met zijn vriend in Lichtenvoorde en heeft dit jaar zijn eerste Achterhoek Pride gevierd.

'Ik loog tegen mezelf'

Die feestvreugde is helaas niet altijd vanzelfsprekend geweest: "Eerst dacht ik 'ik val niet op mannen'. Ik wilde niet het overdreven vrouwelijke beeld zijn dat ik van homo's had."
Het ontkennen zorgde ervoor dat hij een gesloten versie van zichzelf werd: "Ik nam op mijn zestiende verkering met een meisje, maar het was nooit echt. Ik loog tegen mezelf en haar. Pas op mijn drieëntwintigste kon ik het niet meer ontkennen en durfde ik uit de kast te komen."

Sjoerd communiceert in gebarentaal

Gelukkig staat Sjoerd nu anders in het leven. De relatie die hij nu met zijn vriend heeft, zorgde juist dat hij anders naar zichzelf durfde te kijken: "Ik weet nu eindelijk beter. Een homo is meer dan handtasjes dragen. Dat de liefde gaat over wie jij juist bent." Sjoerd is zelf doof en communiceert in gebarentaal met zijn geliefde. Dat leerde hij speciaal voor Sjoerd.
Sjoerd hoopt dat anderen zichzelf meer gaan accepteren door zijn verhaal te delen. "Ik weet hoe lastig het is om uit de kast te komen, maar als het lukt ben je echt een gelukkiger mens. Geloof mij maar."

Regenboogprovincie

Na twee jaar uitstel vaart de provincie Gelderland, samen met de provincies Noord-Holland en Limburg mee met de vijfentwintigste editie van de Canal Parade. Woordvoerder Rianne Tol vertelt dat de drie provincies samen een boodschap willen uitstralen: "Wij zijn de regenboogprovincies."