Arnhem en omstreken

Dit zijn de grootste wereldsterren die ooit in GelreDome stonden

Deze wereldartiesten stonden eerder al in GelreDome.
Deze wereldartiesten stonden eerder al in GelreDome. © ANP / bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Met Lady Gaga stond er dinsdagavond opnieuw een internationale artiest in GelreDome. Sinds de opening van het stadion kwamen er al tientallen wereldsterren naar Arnhem. Wie waren de grootste? Hoog tijd voor een 'trip down memory lane'.

2022: Elton John

Als we kijken naar de best verkopende artiesten wereldwijd, is Elton John de grootste ster die in GelreDome heeft gestaan. De Britse zanger hoeft met 200 miljoen verkochte platen alleen The Beatles, Elvis Presley en Michael Jackson voor zich te dulden.
Het optreden van de 75-jarige Elton John in GelreDome staat nog vers in ons geheugen gegrift. Tienduizenden mensen genoten vorige maand nog van hits als 'I’m Still Standing', 'Your Song' en 'Rocket Man'. Het concert was onderdeel van zijn afscheidstour Farewell Yellow Brick Road.
Fans keken enorm uit naar het laatste concert van Sir Elton John in Nederland:
Fans kijken uit naar het laatste concert van Sir Elton John in Nederland

2004: Madonna

Het was voor het eerst in 14 jaar dat Madonna weer in Nederland optrad. Zo’n 30.000 mensen waren in 2004 getuige van het vlammende optreden van de Queen of Pop in GelreDome. “Zodra de lichten in de immense hal dimmen breekt een hels gekrijs los”, luidde de recensie in muziekblad OOR. Een dag later gaf ze nog een uitverkocht concert in Arnhem.
Een deel van het nummer Die Another Day:

2010 en 2011: Rihanna

Kijken we naar best verkopende artiesten, dan scoort Rihanna beter dan bijvoorbeeld Eagles, Justin Timberlake en Fleetwood Mac, die ook in GelreDome stonden. De zangeres uit Barbados stond liefst twee keer in GelreDome, in 2010 en 2011. De tweede keer viel ze vooral op door een uur te laat aan het concert te beginnen.
Rihanna in 2011 in GelreDome.
Rihanna in 2011 in GelreDome. © ANP

2001: U2

Nemen we de Top 2000 als maatstaf, dan is U2 de grootste artiest die in GelreDome heeft gestaan. De Ierse rockband was vorig jaar goed voor 21 noteringen in de populaire hitlijst. In 2011 gaf U2 liefst drie concerten in het kader van hun Elevation Tour.
Het NOS Journaal was erbij:

1999 en 2007: Bruce Springsteen

Ook Bruce Springsteen stond drie keer in GelreDome, maar wel met een tussenpoos van acht jaar. In 1999 gaf hij twee uitverkochte concerten in Arnhem om de hereniging met zijn E Street Band te vieren. In 2007 werd zijn concert een dag uitgesteld, omdat Springsteen verkouden was. Er stonden toen al enkele duizenden mensen rond het stadion in Arnhem.
Hier is het hele concert in Arnhem terug te luisteren (inclusief zijn excuses voor de vertraging vanaf 21:00 minuten):

2017: Rolling Stones

In oktober 2017 stonden de Rolling Stones met hun No Filter Tour in GelreDome. Enkele teleurgestelde fans vertrokken al snel vanwege het slechte geluid, maar wat vooral opviel waren de Nederlandse teksten van zanger Mick Jagger. “Ik heb veel Arnhemse meisjes geproefd”, zei hij bijvoorbeeld.
Beelden van het nummer Tumbling Dice:
The Rolling Stones spelen Tumbling Dice in GelreDome

2015: Normaal

Nog een kleine toegift: in 2015 hielden de wereldsterren van Normaal een afscheidsconcert in GelreDome. 33.000 ‘anhangers’ namen in stijl afscheid van de Achterhoekse rockband.

Zie ook: