Stedendriehoek / Achterhoek

Inge (61) speurt wanhopig naar haar poppenwiegje: 'Emotioneel enorm waardevol'

Inge van den Berg speelde als meisje veel met een soortgelijk poppenwiegje als op de foto
Inge van den Berg speelde als meisje veel met een soortgelijk poppenwiegje als op de foto © RTV Oost
BARCHEM - Als kind speelde ze er talloze uren mee. Maar toen Inge van den Berg (61) enkele jaren geleden vanuit Borne naar de Achterhoek verhuisde, besloot ze grote opruiming te houden en bracht ze haar speelgoed poppenwiegje naar de plaatselijke kringloop. En nu heeft ze spijt als haren op haar hoofd en is ze een speurtocht begonnen. Na een oproep via Facebook kreeg ze al heel wat reacties: "Dat wiegje zit boordevol herinneringen", zegt ze tegen RTV Oost.
Achteraf kan ze zich wel voor haar hoofd slaan. Moet het haast een vlaag van verstandsverbijstering zijn geweest. Maar op dat moment zelf stond het poppenwiegje nu eenmaal hopeloos in de weg.

Cadeautje ouders

"Ik denk dat ik een jaartje of zes was toen ik het van mijn ouders cadeau kreeg", vertelt ze aan RTV Oost. "Ik heb er als kind heel veel mee gespeeld. En ook mijn kinderen hebben er later nog mee gespeeld. Ik was er behoorlijk aan gehecht. Toen mijn zoontje geboren werd, heb ik zelfs nog overwogen om het als wiegje te gebruiken, maar daarvoor was het dan weer net te klein."
Maar toen ze in 2017 Borne verruilde voor het Achterhoekse Barchem had ze haar handen al vol aan alle huisraad en andere spullen. "Ik heb het wiegje toen naar de kringloop gebracht. Al had ik toen eerlijk gezegd al grote twijfels. Toen ik het inleverde, voelde het dan ook niet goed. Er kleven immers zoveel herinneringen aan dat wiegje. Maar ja, ik had zóveel dozen mee te nemen dat ik de knoop doorhakte."

Alle spijt

Maar nu heeft ze dus spijt. Vooral toen ze nog niet zo lang geleden tegen haar 88-jarige moeder vertelde dat ze het poppenwiegje naar de kringloop had gebracht. Haar vader leeft niet meer. "Mijn moeder reageerde hevig verontwaardigd. 'Wááát, hoe kon je dat nou doen?!', riep ze. En toen ik het mijn zoon vertelde, reageerde hij op eenzelfde manier."
Inge van den Berg is een zoektocht begonnen naar het poppenwiegje dat ze ooit als kind cadeau kreeg
Inge van den Berg is een zoektocht begonnen naar het poppenwiegje dat ze ooit als kind cadeau kreeg © Inge van den Berg
Waarop ze besloot een poging te wagen. "Ik heb uiteraard eerst met de kringloop in Borne gebeld. Of ze een idee hadden waar het wiegje was gebleven. Maar dat hadden ze niet. Tja, het was natuurlijk intussen vijf jaar geleden."

Oproep Facebook

Ze liet het er niet bij zitten en plaatste een oproep via Facebook. "Ik heb m'n fotoalbums nog nagekeken, maar ik bleek geen foto te hebben van mezelf met dat wiegje. Speurend op internet heb ik een foto van een identieke gevonden. Met dit verschil dat die van mij een grijs hemeltje met een ruitjesmotief heeft, ooit gemaakt door mijn moeder. Hoewel dat intussen vervangen kan zijn natuurlijk, maar zo heb ik het wel aangeboden."
Al snel kwamen de eerste reacties binnen. "Maar dat was meer in de trant van: je zou daar en daar eens kunnen zoeken. De gouden tip zat er helaas niet bij."

Hoofdprijs?

Wat als de huidige eigenaar zich meldt en vervolgens de hoofdprijs vraagt? "Nou, over de prijs valt natuurlijk altijd te praten, maar de hoofdprijs... Een soortgelijk wiegje is weggegaan voor 25 euro. En dan kunnen ze er van mij een grote bos bloemen bij krijgen."
Eén ding staat voor haar vast: het moet wel haar eigen wiegje zijn en niet een vergelijkbaar exemplaar: "Aan mijn eigen wiegje zitten zóveel herinneringen. Emotioneel is het onvervangbaar."