Gelderland

Ex-Jehova's getuige Gideon verloor zijn hele wereld

Gideon Nagtegaal
Gideon Nagtegaal © Omroep Gelderland
Gideon Nagtegaal (45) verloor precies een jaar geleden zijn hele wereld. Hij groeide op bij de Jehova’s getuigen, maar vertrok. Nu waarschuwt hij voor het uitsluitingsbeleid dat volgens hem begint met de doop.
Gideon stond middenin de geloofsgemeenschap. Hij werkte als cameraman voor de organisatie van Jehova’s getuigen. Zijn familie, zijn vrouw, zijn twee dochters: vrijwel al zijn sociale contacten zaten in het geloof. Het was zijn wereld. Totdat hij en zijn vrouw uit elkaar gingen en hij een ander kreeg. "Dat kon niet volgens het geloof."

Door iedereen genegeerd

Na een periode van uitsluiting, waarin iedereen hem moest negeren, beoordeelden ouderlingen of hij spijt genoeg had. Dat was niet zo: Gideon werd definitief uitgesloten. “Dat betekent dat al je contacten in korte tijd de banden met je verbreken.” Eén voor één gingen profielfoto’s op WhatsApp op zwart.
Het contact met zijn twee dochters van 12 en 17 jaar verloor hij ook, maar bij de rechter dwong hij een omgangsregeling af. De oudste wil hem inmiddels niet meer zien, de jongste ziet hij nog wel. “Maar veel te weinig.”
Kijk hoe Wim de Goeij, Frances Peters en Gideon Nagtegaal hun vertrek bij de Jehova's getuigen beleefden:
Wim, Frances en Gideon verlieten de Jehova's getuigen en verloren alles
Gideon is bang dat zijn dochters zich laten dopen: dan verbinden ze zich actief aan de geloofsgemeenschap en is contact met beiden vrijwel zeker uitgesloten, zegt hij. Deze donderdag doet hij zijn verhaal in het televisieprogramma In het vizier van de Jager van Omroep Gelderland.

Grote beslissing

Gideon heeft zich aangesloten bij de Gelderse Henri Dahlem, ook ex-Jehova, die de stichting Against Watchtower Shunning is begonnen. De stichting voert een campagne en politieke lobby tegen het uitsluitingsbeleid van de Jehova’s getuigen. Daarmee waarschuwt het voor de grote gevolgen van de doop, die soms plaatsvindt wanneer tieners jonger zijn dan 16 jaar.
“Met de doop beloof je trouw aan de organisatie”, zegt Henri Dahlem. Zo’n grote beslissing kan je niet maken op die leeftijd, vindt hij. Want er is eigenlijk geen weg meer terug: als je er onderuit wilt, word je uitgesloten en verlies je je hele sociale wereld.
Dat overkwam ook Gideon Nagtegaal. “De doop is niet vrijblijvend. Je kan nadien wel weg, maar je raakt alles kwijt als je nee zegt.” Samen met Henri Dahlem hoopt hij dat de politiek hier iets tegen wil doen.
Reactie Jehova's getuigen in Nederland:

In een reactie schrijft een woordvoerder van de Jehova's getuigen in Nederland:

“Jehova’s getuigen hebben geen kinderdoop en kinderen die in gezinnen van Jehova’s getuigen opgroeien worden niet per definitie gedoopt.” De doop is een persoonlijke keuze van ieder individu die niet onder dwang gebeurt.

“Hoewel Jehova’s getuigen het heel jammer vinden als hun kind hun geloof niet deelt, blijven ze nog steeds van hem of haar houden. Ze zullen de band met hun kind niet verbreken alleen omdat het kind geen getuige van Jehova wil worden.”

Ook wijst de organisatie erop dat de mening van ‘ontevreden ex-leden niet als representatief of als waar’ moet worden aangenomen.