Stedendriehoek

Jeugdzorgmedewerker masseerde meisjes op zijn werk: 'Ik dacht dat ik verkracht ging worden'

De ex-zorgmedewerker geeft toe twee meisjes te hebben gemasseerd
De ex-zorgmedewerker geeft toe twee meisjes te hebben gemasseerd © archief Pixabay
LOCHEM - Ongewilde massages waarbij handen over billen, borsten en zelfs tot ver in de liezen reikten. Een inmiddels ex-jeugdzorgmedewerker uit Holten stond daarvoor dinsdag terecht in de rechtbank van Zutphen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, tegen hem.
De man werkte bij Pactum in Lochem met kwetsbare meisjes die uit huis waren geplaatst. Hij begeleidde de jongeren. Op de kamers van de meisjes sloeg de man toe met massages die begonnen bij de schouders, maar later het hele lichaam betroffen. Volgens het OM zijn er drie slachtoffers. De meisjes, die destijds 15 en 16 waren, zeggen dat ze dichtsloegen en niets meer durfden te doen of te zeggen.

Bang om tegen te stribbelen

Twee meisjes woonden pas net in de instelling. Een van hen was er pas één dag. Ze zegt dat hij haar vroeg andere kleding aan te doen; een kort broekje en een hemdje met dunne bandjes. Daarna begon hij te masseren. Toen hij haar hemd naar boven trok, haar bh losmaakte, broek naar beneden trok en haar schaamstreek betastte, bevroor ze.
Tranen rollen over haar wangen als ze erover vertelt. "Ik dacht echt dat ik verkracht ging worden." Tegenstribbelen? Dat durfde ze niet. "Ik durfde niet te protesteren, ik was afhankelijk van deze man." De slachtoffers kampen twee jaar na het misbruik met psychische klachten als paniekaanvallen, schuldgevoelens en nachtmerries. "Bang dat hij me ergens zou opwachten."

'Rust' brengen

De ex-zorgmedewerker geeft de ontuchtige handelingen bij twee van zijn cliënten toe. De enige reden die hij daarvoor dinsdag in de rechtbank noemt is dat hij de meisjes 'rust' wilde geven. Op vragen van de rechtbank over hoe het komt dat hij denkt dat een minderjarige, kwetsbare jongere rustig wordt van een massage, zegt hij geen antwoord te kunnen geven. "De waaromvraag, daar probeer ik in behandeling achter te komen."
Met een zachte stem geeft hij antwoord op de vragen van de rechter. "Sorry", zegt hij na de indringende verhalen van de slachtoffers. Hij zegt zich enorm te schamen, ook in de richting van zijn gezin. "Ik keur het helemaal af. Hartstikke fout, ik moest het gewoon niet doen.” Werken in de jeugdzorg doet hij niet meer. "Dat ga ik ook niet meer doen."

Manipulatie

Toch wist de man wel wat hij deed. “Ik ken je één dag en we hebben nu al een geheim", zei hij letterlijk tegen één van hen. Ook zette hij ze onder druk: “Vertel dit niemand, ik weet dat ik m’n baan kan kwijtraken." De meisjes waren na afloop bang dat als zij hun verhaal zouden doen, dit een negatief effect zou hebben op hun behandeling.
De verdachte ontkent ontuchtige handelingen te hebben gepleegd met een derde meisje. "Ik heb haar nooit gemasseerd", zegt de Holtenaar. Zijn advocaat vraagt op dit punt vrijspraak. Na roddels over haar cliënt zou ze aangifte hebben gedaan. "Haar verklaring is niet specifiek, noch gedetailleerd. Door gebrek aan betrouwbare details en het feit dat beïnvloeding van anderen niet kan worden uitgesloten, is haar verklaring onvoldoende betrouwbaar."

Niet meer in de zorg werken

Behalve een celstraf wil de officier van justitie dat de man wordt ontzet uit zijn beroep voor de duur van vijf jaar. Dat betekent dat de Holtenaar de komende jaren niet in de zorg zou mogen werken.
Voor de slachtoffers is dat laatste het belangrijkste. Zij zeggen dinsdag alle drie dat ze hopen dat de man nooit meer slachtoffers kan maken. "Ik had op een veilige plek moeten zijn, ik hoop dat deze man nooit meer in de zorg mag werken.”