Noord-Veluwe

Zou jij een onbekend kind op vakantie meenemen? Deze ouders doen het

De familie Borger met vakantiekindje Mia op rechts.
De familie Borger met vakantiekindje Mia op rechts. © Omroep Gelderland
TERWOLDE - Het is zomervakantie, maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om op ook vakantie te gaan. Stichting Europa Kinderhulp zet zich in om kinderen die niet op vakantie zouden gaan in verband met sociale en/of financiële problemen binnen het gezin, toch een vakantie te geven. Dit doen ze met behulp van vakantiegezinnen in Nederland. En ze zijn nog hard op zoek naar meer vakantiegezinnen.
Doordat de reizen in de twee coronajaren niet doorgingen zijn veel vakantiegezinnen gestopt. Volgens Jolien Harders van Europa Kinderhulp is dat heel jammer: "Zonder vakantieouders geen vakantie. Er zijn heel veel kwetsbare kinderen die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken, dus we zijn altijd op zoek naar meer vakantieouders en vrijwilligers. Deze zijn nodig voor het organiseren of begeleiden van de reizen."

'Kunnen leuk spelen'

Jan en Arjet Borger uit Terwolde verwelkomen dit jaar voor de vierde keer een vakantiekindje: "Wij doen dit omdat we het belangrijk en leuk vinden. We vinden het een mooi idee dat kinderen die niet met hun eigen gezin op vakantie kunnen, toch bij een ander gezin welkom zijn om vakantie vieren. Ik vind het fijn om hen iets te kunnen geven."
Vakantiegezinnen kunnen het verschil maken in het leven van een kansarm kind
Bovendien geeft Arjet ook aan dat het haar drie dochters ook veel plezier brengt: "Mia (12) is dit jaar ons vakantiekindje. Ze komt uit Hannover en is ongeveer dezelfde leeftijd als mijn dochters, dus ze kunnen heel leuk spelen samen."
Bekijk hier hoe Mia vakantie viert in Nederland:
Mia (12) heeft het erg naar haar zin in Nederland

'Even ontsnappen en ademhalen'

Dat er vakantieouders bereid zijn om vrijwillig een kind te verwelkomen is volgens de stichting van groot belang: "Vakantiegezinnen kunnen het verschil maken in het leven van een kansarm kind. De kinderen komen vaak uit gezinnen waar vaak sociale en/of financiële problemen zijn. Sommige kinderen zijn zelfs uit huis geplaatst en wonen in kindertehuizen. Ze dragen veel zorgen met zich mee. Doordat ze bij een vakantieouder welkom zijn kunnen ze even aan die thuissituatie ontsnappen en ademhalen."
In principe kan iedereen een vakantieouder worden, maar de gezinnen worden van te voren wel uitvoerig gescreend middels kennismakingsgesprekken, een Verklaring Omtrent het Gedrag en referenties van mensen om het gezin heen. Dit jaar zijn er in honderden kinderen in Nederland op vakantie, waarvan er ongeveer tien procent in Gelderland zijn. De kinderen komen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

Werk vanuit het hart

Arjet is erg te spreken over de Europa Kinderhulp: "De organisatie wordt volledig gerund door vrijwilligers, en iedereen doet het werk echt vanuit het hart. Ze gaan heel zorgvuldig om met de kinderen, die toch uit een kwetsbare situatie komen. Dat is heel fijn om te merken."
Na een week in Terwolde gaat de familie Borger met Mia naar een camping in Nederland, wat nog enige voorbereiding vereiste: "We kwamen erachter dat Mia geen zwemdiploma's heeft, dus we hebben zwemlessen voor haar ingepland bij ons lokale zwembad. Het moet natuurlijk wel veilig voor haar zijn op de camping!", besluit Arjet.

Zie ook: