Rivierengebied

Duizenden vissen sterven door de droogte: 'Ze helpen is onbegonnen werk'

Ben van Zonsbeek bij de dode vissen in Dreumel.
Ben van Zonsbeek bij de dode vissen in Dreumel. © Omroep Gelderland
DREUMEL - Door de uitzonderlijk droge zomer zitten vele duizenden vissen in de val. Zij kunnen niet meer wegzwemmen uit de droogvallende uiterwaarden. Daarna wacht ze alleen nog maar de dood.
Ben van Zonsbeek zag het vorige week voor de vissen helemaal fout gaan in het laatste restje water dat er nog ligt. Hij woont naast de uiterwaarden van Dreumel en wandelt er elke dag. "Je zag dat de vissen geen zuurstof meer kregen. En op een gegeven moment lagen ze op de kant. Ze helpen was onbegonnen werk."
De grond in de uiterwaarden is volgens hem te drassig. "Je kan hier nu amper lopen. Hoe krijg je dan die duizenden vissen weg? De vorige keer hebben we het met sleepnetten geprobeerd, maar daar ging ook heel veel modder in vastzitten."
In Dreumel liggen duizenden dode vissen:
Deze vissen zijn allemaal dood door de droogte
De vissen kunnen bij Dreumel in de toekomst beter af zijn. Er is een plan om bij Dreumel een speciale geul te graven met extra diepe delen waarin altijd water staat. Daar kunnen vissen overleven. De geul moet er eigenlijk voor gaan zorgen dat het water van de Waal beter doorstroomt bij dreigende overstromingen, maar kan dus ook van waarde zijn bij extreme droogte.
Al kan het nog even duren voor de geul een feit is, zegt Lei Willems van het projectteam dat hierover gaat. "De plannen worden november van dit jaar ter visie gelegd. Dan kunnen mensen bezwaarprocedures starten. Vervolgens volgt een aanbestedingstraject en we hopen dan dat we in 2024 kunnen starten met de werkzaamheden."

Natte zomers als optie

Ben van Zonsbeek weet van de geul die gepland is: "Ja, dat plan ligt er al jaren. Nu willen ze beginnen in 2024. Als het doorgaat, tenminste. Voor de vissen zou het nu helpen als de rest van de zomer een stuk natter is."