Gelderland

Vaccineren tegen apenpokken begint, dit moet je weten

Het vaccineren tegen het apenpokkenvirus is maandag begonnen.
Het vaccineren tegen het apenpokkenvirus is maandag begonnen. © ANP
ARNHEM - De GGD's in Gelderland zijn druk bezig voorbereidingen te treffen voor het preventief vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Ze hopen de eerste uitnodigingen in de komende weken te versturen. Wie wordt er opgeroepen en wie niet? Is de prik wel betrouwbaar? Dit is wat je moet weten over het vaccin.

Hoeveel mensen hebben de apenpokken?

Het totale aantal bevestigde besmettingen is de afgelopen dagen gestegen naar 818. Afgelopen donderdag stond de teller op 712 positieve tests en vorige week maandag op 656. Dit betekent dat het aantal vastgestelde gevallen de laatste paar weken in hetzelfde tempo is opgelopen.

Zijn ze al begonnen met inenten?

In de afgelopen periode is een kleine groep mensen al gericht gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Deze mensen liepen het risico daadwerkelijk besmet te zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat ze seks of ander nauw contact hadden met een besmet persoon.
Daarnaast is in de regio's Amsterdam en Den Haag maandag de preventieve vaccinatie begonnen van mensen die een groot risico hebben in de toekomst het virus op te lopen. In die regio's zijn de meeste besmettingen vastgesteld. De eerste groep bestaat in totaal uit ongeveer 32.000 mensen. Later zijn mensen in de rest van het land aan de beurt.
De GGD laat weten dat sowieso niet iedereen in Nederland een brief gaat ontvangen. Met de vaccinatie van deze hoog risicogroep wordt geprobeerd om verdere uitbraak van het virus te beperken. Daarnaast zijn er ook maar een beperkt aantal vaccinaties beschikbaar. In Nederland zijn dat er 70.000.
GGD Noord- en Oost-Gelderland verwacht ongeveer 550 uitnodigingen te versturen. Van de regio's Gelderland-Midden en Zuid zijn nog geen cijfers bekend.

Krijg ik een uitnodiging?

Je kan alleen een inenting tegen het virus krijgen wanneer je een uitnodiging van de GGD ontvangt. Het virus gaat voornamelijk rond onder mannen die seksuele gemeenschap hebben met mannen (MSM) en transpersonen. Zij ontvangen daarom als eerste een brief.
Om een uitnodiging te krijgen moeten MSM en transpersonen voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • Ze slikken (of staan in de wacht voor) de PrEP-pil. Dit medicijn zit nog in een testfase en wordt voor een selectieve groep gebruikt om de kans op hiv te verkleinen.
  • Ze staan bij het Centrum Seksuele Gezondheid geregistreerd als iemand met een verhoogde kans op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Waar komt het vaccin vandaan?

Het vaccin van Imvanex is al sinds 2013 op de markt om het 'gewone' pokkenvirus te voorkomen. Recentelijk besloot het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP dat Imvanex ook ingezet mag worden om volwassenen te beschermen tegen het apenpokkenvirus. Het vaccin voldoet al jaren aan de veiligheidsvoorschriften van de Europese Unie en is in Nederland alle jaren als veilig bestempeld.
Uit verschillende studies met proefdieren blijkt dat Imvanex bescherming kan bieden tegen de apenpokken. Komende maanden wordt er meer informatie verzameld naar de werking van het vaccin bij mensen.

Hoeveel prikken zijn er nodig?

Om het maximale effect te behalen zijn er twee prikken nodig. Wie al gevaccineerd is tegen pokken, krijgt één vaccin aangeboden, anderen twee. Na de tweede vaccinatie duurt het ongeveer vijf tot zes weken voor je volledig beschermd bent. Dit komt doordat het immuunsysteem de tijd nodig heeft om het vaccin goed in zich op te nemen en de juiste antistoffen aan te maken.

Zijn er bijwerkingen?

Net als bij andere vaccinaties is er een kans op bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen (die bij meer dan 1 op de 10 personen optreden) zijn hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn en vermoeidheid. Verder geven mensen aan reacties op de injectieplaats te ervaren, zoals pijn, roodheid, zwelling, verharding en jeuk.