Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Verkeersellende deze zomer: op deze trajecten is alles even anders

Deze zomer wordt er in Gelderland weer veel aan de weg gewerkt.
Deze zomer wordt er in Gelderland weer veel aan de weg gewerkt. © ANP
NIJMEGEN - De komende maanden wordt op meerdere plekken in onze provincie aan de weg gewerkt. Zo gaat deze donderdag de Nijmeegse stadsbrug De Oversteek dicht en vanaf volgende week gaat de A50 twee weken op slot. Dit zijn de belangrijkste knelpunten.

A50 twee weken dicht; half uur vertraging

De meest in het oog springende werkzaamheden vinden plaats op de weg tussen Arnhem en Apeldoorn. Rijkswaterstaat geeft de A50 tussen de knooppunten Waterberg en Beekbergen in noordelijke richting een grondige opknapbeurt, waarbij onder meer het asfalt vervangen wordt.
Wanneer? De werkzaamheden nemen liefst zestien dagen in beslag. Hierdoor kan er meer werk worden verzet dan in kortere periodes, zo luidt de uitleg van Rijkswaterstaat. Het 21 kilometer lange traject gaat dicht tussen vrijdag 5 augustus 20.00 uur en maandag 22 augustus 05.00 uur.
Wat merk ik ervan? De wegbeheerder verwacht naar eigen zeggen 'forse verkeershinder'. Weggebruikers moeten omrijden en moeten rekening houden met een half uur extra reistijd. Verkeer vanuit Arnhem naar Apeldoorn wordt omgeleid via Ede en Barneveld over de A12, A30 en de A1. Automobilisten met Twente of de Achterhoek als eindbestemming kunnen het beste rijden via de A12 en de A18. Pas op met het nemen van sluiproutes, want dat kan je duur komen te staan. Tijdens werkzaamheden vorig jaar weken bestuurders uit naar de Delenseweg, de N804. De politie stuurde het verkeer toen terug.
Toch op pad?
Ga je er toch op uit deze zomer of moet je voor het werk de auto in? Doe je voordeel met deze tips:
  • Probeer de werkzaamheden te vermijden door een andere route te kiezen of werk thuis als dat kan.
  • Reis bij voorkeur niet in de spits. Het is dan al druk en dan komen de werkzaamheden er ook nog bij.
  • Plan je reis goed en kijk voor vertrek naar de situatie op de weg.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale routeinformatiepanelen en borden langs de weg.

Een maand geen auto's over De Oversteek

Ook wegen in en rondom Nijmegen gaan op de schop. De stadsbrug De Oversteek is vijf weken lang afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tegelijkertijd pakt de gemeente ook de Generaal James Gavinsingel tussen het Nymaplein en de kruising met de Italiëstraat/Riet van Alebeekstraat aan.
Wanneer? De Oversteek en de Generaal James Gavinsingel zijn van 27 juli tot 29 augustus 6.00 uur ’s morgens afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer.
Wat merk ik ervan? Fietsers hebben weinig last van de werkzaamheden. Zij worden tussen de werkzaamheden door geleid en kunnen De Oversteek blijven gebruiken. Enkele buslijnen moeten wel omrijden. Auto's worden met borden omgeleid over de Waalbrug.
Vanaf vandaag kun je tot eind augustus met de auto niet meer over De Oversteek in Nijmegen.
Vanaf vandaag kun je tot eind augustus met de auto niet meer over De Oversteek in Nijmegen. © ANP

Alleen fietsen over John Frostbrug

Sinds eind mei zijn de werkzaamheden aan de John Frostbrug al bezig, maar sinds afgelopen zaterdag is de brug over de Nederrijn voor gemotoriseerd verkeer helemaal afgesloten. Rijkswaterstaat vervangt de komende weken over de gehele breedte de voegen en voorziet het wegdek van nieuw asfalt.
Wanneer? Sinds afgelopen zaterdag is de brug die het zuiden en het noorden van Arnhem met elkaar verbindt dicht. De werkzaamheden duren tot zaterdag 10 september.
Wat merk ik ervan? De afsluiting levert voor automobilisten veel vertraging op. Alternatieve autoroutes van en naar de stad gaan via de Nelson Mandelabrug en de Pleijbrug. Ook hulpdiensten en het openbaar vervoer kunnen er niet over. Fietsers en voetgangers kunnen gedurende de gehele periode de brug blijven gebruiken.
De belangrijkste verkeersader tussen Arnhem-Noord en Zuid is dicht voor grootonderhoud.
De belangrijkste verkeersader tussen Arnhem-Noord en Zuid is dicht voor grootonderhoud. © Omroep Gelderland