Rijk van Nijmegen

Bridgen en voetballen met lhbti'ers: EuroGames gaan van start

Sportevenement EuroGames is voor het eerst in 'regenboogstad' Nijmegen.
Sportevenement EuroGames is voor het eerst in 'regenboogstad' Nijmegen. © EuroGames
NIJMEGEN - Een danskoppel vormen met iemand van hetzelfde geslacht. Het kan bij een wedstrijd van de EuroGames in Nijmegen. Dit sportevenement is gericht op de lhbti-gemeenschap. De diversiteit van het event blijkt ook in de sportieve activiteiten. Van voetbal tot bridge en van hockey tot jeu de boules, alles komt aan bod. Woensdag is de aftrap.
Ongeveer twintig verschillende sporten kunnen worden beoefend bij de EuroGames. De toernooien, verdeeld over meerdere dagen, zijn bij verenigingen in Gelderland. Na het sporten kunnen deelnemers bijkomen op het Mariënburgplein met bijvoorbeeld muziek en eettentjes. Het event duurt tot komende zaterdag.
Ruim tweeduizend mensen zijn van de partij bij de EuroGames. Het grootste deel zijn lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, interseksuelen of transgenders. "Het is fijn om een keer in de meerderheid te zijn. Normaal op bijvoorbeeld festivals heb je dat niet. Maar hetero's zijn ook zeker welkom", zegt voorzitter Joost van Wijngaarden (27).
Bridgen en voetballen met lhbti'ers: EuroGames gaan van start

Vermoeid

De EuroGames is het tweede evenement in korte tijd in Nijmegen waar bezoekers zich in het zweet kunnen werken. De Nijmeegse Vierdaagse is net afgelopen. "Een aantal deelnemers van de EuroGames zal zeker nog wel vermoeid zijn van de Vierdaagse", vertelt Van Wijngaarden. Hij verwacht dat dat geen problemen oplevert. "Sommige deelnemers hebben een heel jaar getraind voor de EuroGames."

Voorop lopen in Europa

Na grote steden Rome, Düsseldorf en de combinatie van Malmö en Kopenhagen zijn de EuroGames voor het eerst in Nijmegen. Meerdere steden hadden interesse, maar 'regenboogstad' Nijmegen trok dus aan het langste eind.
"Voor Nederlandse en zelfs Europese begrippen loopt Nijmegen voorop als het gaat om de thematiek rond LHBTI. Er zijn belangenverenigingen en het is ver doorontwikkeld. Er wordt onder meer gekeken naar emigranten en jongeren in relatie tot LHBTI. Er is veel zorg voor elkaar en we komen voor de minderheden op. De EuroGames past goed in dat plaatje", zegt Nijmegenaar Van Wijngaarden.
De EuroGames zijn gratis te bezoeken.

Zie ook: