Liemers

Het kan! Groenten telen op het water 'is de toekomst'

Paksoi telen op open water, dat kan gewoon.
Paksoi telen op open water, dat kan gewoon. © Omroep Gelderland
AERDT - Het begon in 2017 een beetje houtje touwtje, maar inmiddels is het experiment van Martin Hubers uit Aerdt uitgegroeid tot een serieus alternatief voor de steeds schaarser wordende landbouwgrond. Zijn vinding: een drijvend voedseleiland. Groenten telen op open water is volgens Hubers dé toekomst.
"Je kan er in principe van alles op laten groeien" , zegt de initiatiefnemer over zijn project. Van tomaten tot aan paksoi, van rucola tot radijsjes. "Zo lang het maar niet onder de grond groeit, denk aan aardappels, maar verder zijn de mogelijkheden groot."
Samen met de Wageningen Universiteit (WUR) ontwikkelde hij vijf jaar geleden een prototype waarop het eerst experiment plaatsvond. "Dat waren een paar stukjes piepschuim, dat stelde eigenlijk nog niets voor." Inmiddels is de Aeres Hogeschool aangesloten en is het testen in een stroomversnelling gekomen.
Kijk hier hoe het voedseleiland in de praktijk werkt:
Het kan! Groenten telen op het water

Paksoi oogsten van voedseleiland

In het Weerwater aan de rand van de Floriade in Almere drijft nu een voedseleiland van zes bij dertig meter, waar vier weken geleden de eerste plantjes paksoi in gepoot werden. De planten worden eerst op een andere plek opgekweekt en dan worden ze vervolgens in soort houder geplaatst die in een drijvende bak gangen. De wortels groeien vervolgens uit in het water.
Normaal gesproken hebben de planten zes weken nodig om goed te groeien, maar twee weken eerder dan gepland wordt er dinsdag al geoogst. De paksoi zou prima verkocht kunnen worden, maar Hubers schenkt ze aan de voedselbank.
Hubers denk dat het drijvende voedseleiland, dat gemaakt is van piepschuim draagmateriaal en is voorzien van een kasstructuur, in de toekomst een belangrijke rol kan vervullen in de voedselproductie. "We krijgen te maken met een steeds groter tekort aan landbouwgrond, als je dan op water kunt verbouwen, dan heb je wel echt een goed alternatief. Daarbij bestaat zeventig procent van ons aardoppervlak uit water."