Stedendriehoek

Kassa rinkelt voor kindervakantieweek na vondst asbest

Kinderen in Eerbeek tijdens een eerdere spelweek.
Kinderen in Eerbeek tijdens een eerdere spelweek. © Facebook/KVS
EERBEEK - De teller loopt nog steeds op en belangrijker: de spelweek voor kinderen in Eerbeek kan gewoon doorgaan. "We moeten geld voorschieten, maar alles komt goed."
Teleurstelling, verdriet en radeloosheid vochten om voorrang toen de spelweek voor tweehonderd kinderen in Eerbeek in het water dreigde te vallen. De gemeente Brummen had asbest gevonden op zolder in het buurthuis in het dorp, precies achter de deur waar al jaren de spullen voor de spelweek liggen opgeslagen.
Niemand mag op zolder komen, behalve mensen in beschermende kleding die de spullen verzamelen en daarna vernietigen. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende maand.
Nadat de organisatoren van de Kinder Vakantie Spelen (KVS) hadden besloten een inzameling te organiseren, regende het donaties. De teller staat intussen op bijna zesduizend euro. "Het gaat als een malle", reageert Fleur Peters van de KVS. "We krijgen zelfs geld van mensen die jaren geleden zelf aan de vakantiespelweek hebben meegedaan. Die leeft hier enorm."

Hutten van pallets

In de week van 8 augustus bouwen en verven ruim tweehonderd kinderen hutten van pallets, doen ze speurtochten en een heleboel andere leuke spelactiviteiten. De vakantiespelweek in Eerbeek begon begin jaren zestig.
Er is zelfs zoveel geld binnen dat ook voor de nabije toekomst materiaal kan worden aangeschaft. Klein nadeel, volgens Fleur: "We zullen veel moeten voorschieten omdat de actie nog loopt en veel geld nog niet beschikbaar is. Dat duurt normaal gesproken even. Maar we kunnen naar de bouwmarkt en de Action voor spullen. Het belangrijkste is dat de spelweek nu gewoon kan doorgaan. En dat is maar goed ook want er hebben zich 210 kinderen opgegeven. We zitten helemaal vol."