Gelderland

'Als de politie niets doet, voelt het alsof je nog een keer slachtoffer wordt'

De politie laat een op de negen aangiftes liggen.
De politie laat een op de negen aangiftes liggen. © ANP
NIJMEGEN - "De impact van een ogenschijnlijk licht vergrijp kan op een slachtoffer juist erg groot zijn. Het feit dat de politie hun zaak niet verder onderzoekt voelt alsof ze voor een tweede keer slachtoffer worden." Dat zegt Slachtofferhulp Nederland in reactie op het nieuws dat de politie veel aangiftes niet oppakt, onder meer vanwege capaciteitsproblemen.
Zondag bleek uit onderzoek van de NOS en Omroep Gelderland dat de politie in Oost-Nederland één op de negen aangiftes laat liggen. "Het vinden van recht en herstel wordt op deze manier gedwarsboomd", aldus Slachtofferhulp.
Slachtoffers die aangifte doen van bijvoorbeeld diefstal of mishandeling hebben hun hoop gevestigd op de politie. Net als de 79-jarige Anna uit Arnhem die in huis werd besloten van honderden euro's en sieraden met veel emotionele waarde. Ze deed aangifte, maar kreeg een paar dagen later al een brief dat de politie haar zaak niet verder gaat onderzoeken. "Ik had al zo'n klap gehad, dat de politie nu niks doet daar ben ik enorm teleurgesteld in."

Deuk in vertrouwen

Daarin is Anna niet de enige in. Slachtofferhulp Nederland hoopt dan ook het slachtofferbelang bij de politie een grote rol speelt bij het al dan niet oppakken van een aangifte. "De impact van een vergrijp is voor ieder slachtoffer anders. Dat geldt bijvoorbeeld voor uitgaansgeweld of bedreiging. Maar zelfs de diefstal van een invalidefiets kan een enorme gevolgen hebben. Wij kijken elke dag slachtoffers in de ogen en weten hoe een mishandeling of bedreiging hen raakt. En hoe lang ze dat met zich meedragen."
Dat laatste beaamt ook strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff: "Het heeft vaak enorme impact op een slachtoffer en die wil dan ook écht dat de overheid er iets mee doet. En als dat niet gebeurt zorgt dat voor een flinke deuk in het vertrouwen. De kans is aanwezig dat slachtoffers een volgende keer geen aangifte meer doen, omdat 'dit toch geen zin heeft'. Dat geeft dan weer een vertekend beeld van de criminaliteitscijfers, die onder meer gebaseerd zijn op het aantal aangiftes dat gedaan wordt."

Voor eigen rechter spelen

Een ander risico is dat slachtoffers voor eigen rechter gaan spelen als de politie hun zaak laat liggen. Die gedachte schoot ook even bij Anna door het hoofd: "Ik weet namelijk bijna zeker wie het gedaan heeft, maar twee van mijn kleinkinderen die rechten studeren, zeiden meteen: oma dat moet je echt niet doen, dat is niet verstandig."
Strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff ziet dat risico ook: "Dat kan weer meebrengen dat bewijs wordt verzameld op een manier die privacyschendend is of dat zelfs geweld wordt gebruikt, denk aan de voorbeelden van pedojagers. Dus het kan allerlei effecten hebben die onwenselijk zijn als de politie zaken laat liggen, terwijl het laten liggen van zaken ook wel weer begrijpelijk is. " Daarom is het volgens hem belangrijk dat de politie goed en duidelijk aan slachtoffers kan uitleggen waarom een aangifte niet wordt opgepakt.
Slachtofferhulp vult nog aan: "Waar we zeker ook voor zijn is om te kijken naar alternatieve manieren van afhandelen. Bijvoorbeeld door samen met de Reclassering en Perspectief Herstelbemiddeling in te zetten op contact tussen slachtoffers en daders en het betalen van schadevergoedingen. En ten slotte zou ook nog veel meer op preventie moeten worden ingezet. Het voorkomen van slachtoffers is natuurlijk nog altijd het allerbeste."