Rijk van Nijmegen

Boeren en Nijmegen beschuldigen elkaar na mislukt protest: 'Rekening van 30.000 euro'

De boeren weken vrijdag uit naar Middelaar en deelden daar melk uit.
De boeren weken vrijdag uit naar Middelaar en deelden daar melk uit. © ANP
NIJMEGEN - Dat Farmers Defence Force (FDF) vrijdag niet kon demonstreren bij de intocht van de Vierdaagse in Nijmegen, is de schuld van de gemeente. "Die had haar zaakjes niet op orde", zegt actieleider Mark van den Oever. Eerder wees Nijmegen juist naar de boeren.
De boeren kondigden rond de Vierdaagse een grote actie aan tijdens de intocht. Ze wilden met vijfhonderd trekkers bij de finish gaan staan. Daar stak burgemeester Hubert Bruls met een noodverordening echter een stokje voor. Na koehandel tijdens een rechtszaak mocht FDF elders in Nijmegen toch demonstreren met één trekker en vijftig actievoerders.
Maar vrijdag waren de boeren op de beoogde plek niet te zien omdat daar al een frietkar stond. De boeren togen toen naar een protest in Middelaar. Bruls reageerde "zeer verbaasd' en hekelde vervolgens de wijze waarop FDF in zijn ogen omging met het "kostbare recht" om te mogen betogen. Bruls stelt dat het gedoe de gemeente veel tijd, energie en geld kostte.

'Wij hebben ons geschikt'

Maar FDF wijst naar de gemeente als schuldige. "Wij hebben ons geschikt in de wens van de gemeente, maar die had haar zaakjes niet op orde", zegt Mark van den Oever. Hij vernam naar eigen zeggen vrijdagochtend om 08.00 uur dat de plek alsnog was vrijgemaakt en de boeren tot 08.30 uur de tijd hadden om alsnog te komen. "Dat was toen natuurlijk niet meer haalbaar. Daarom zijn we gebleven waar we toen stonden."

'Rekening van 30.000 euro'

FDF beweert dat de mislukte actie 30.000 euro heeft gekost. Dat zou onder meer komen omdat bederfelijke waar en promotiemateriaal niet kon worden uitgedeeld. De boerenbeweging wil die rekening verhalen op de gemeente Nijmegen en zegt desnoods weer naar de rechter te stappen.
Een woordvoerster van Bruls zegt in een reactie dat de burgemeester kennis heeft genomen van de uitlatingen van FDF, maar er op dit moment niet op wil reageren.