Stedendriehoek

Hoe gevaarlijk is asbest? Zes feiten en mythes op een rij

Een specialist in de weer met de verwijdering van asbest.
Een specialist in de weer met de verwijdering van asbest. © Omroep Gelderland
Alle spullen van de Kinder Vakantie Spelen (KVS) in Eerbeek worden vernietigd. Ze liggen namelijk in een opslag die vol blijkt te zitten met asbest. Maar hoe gevaarlijk is asbest eigenlijk? Een paar waarheden en mythes op een rij.

Asbest was ooit een veelgebruikt bouwmateriaal

Waar. Tot 1994 werd het spul heel veel gebruikt in de bouw. Het was sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop. Asbest is trouwens een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Door een bindmiddel te gebruiken, werd het tot een geschikt bouwmateriaal gemaakt.

Het zit alleen in golfplaten

Dat is fout, het zit in véél meer. Het zit bijvoorbeeld ook in buizen van de waterleiding, isolatiemateriaal, brandwerende platen en onderlagen van vloerbedekkingen. Er zijn naar schatting maar liefst 3500 producten die op de een of andere manier asbest bevatten.

Asbest is nu verboden

Dat klopt. Het is sinds 1994 verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te verwerken. In huizen van vóór 1994 kan nog sprake zijn van asbest. In woningen van na die tijd hoort geen asbest te zitten.

Het is altijd gevaarlijk

Dat is niet juist. In vaste vorm kan asbest in principe weinig kwaad. De problemen beginnen als er stukjes afbrokkelen en er dus vezels vrijkomen, bijvoorbeeld door een brand of sloopwerkzaamheden. In de gesloten opslag in Eerbeek is volgens de gemeente mogelijk sprake van losse deeltjes. Het inademen van die kleine deeltjes, onzichtbaar voor het oog, kan onder meer longkanker of buikvlies- of borstvlieskanker veroorzaken. Soms kan de ziekte zich pas na jaren openbaren.

Alleen specialisten mogen asbest verwerken

In principe is dat juist. De verwerking van asbest is voorbehouden aan gespecialiseerde bedrijven. Die weten precies wat ze moeten doen om asbest zonder risico af te voeren. Alleen bij laag risico en in uitzonderlijke gevallen mogen particulieren zelf asbest verwijderen en inleveren bij de gemeentewerf. Het in kleine stukken breken van asbest is daarbij uit den boze. Het verwijderen van asbest moet altijd bij de gemeente worden gemeld.

Miljoenen doden per jaar

Nee. De schatting is dat er elk jaar 107.000 mensen overlijden door ziektes die met asbest te maken hebben.