Rijk van Nijmegen

Cees spuit onder luid gejuich de Nijmeegse straten schoon

Cees spuit de Nijmeegse Molenstraat schoon.
Cees spuit de Nijmeegse Molenstraat schoon. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De lopers zijn binnen en de stofwolken van het feestgedruis van de Nijmeegse 4Daagse zijn bijna opgetrokken. Maar voor de schoonmakers van Dar begint het echte werk dan pas. Volgens het afvalinzamelingsbedrijf was er dit jaar minder afval in de straten, vanwege de ‘circulaire beker’.
In alle vroegte verzamelen Cees en zijn collega's zich om voor de laatste keer de straten schoon te spuiten na weer een nacht van de beroemde Vierdaagsefeesten. In een kroeg aan de overkant van de Molenstraat waar Cees staat te werken, vloeit het bier nog rijkelijk bij een groep studenten voor wie het feest om 6.30 uur in de ochtend kennelijk nog niet over is. Ze zingen hem vrolijk toe.
Bekijk hier hoe de Nijmeegse straten weer worden schoongepoetst:
Cees spuit in alle vroegte de Nijmeegse straten schoon
Wij mogen alle troep opruimen, erkent Cees. "Maar dat is gewoon leuk om te doen. We hebben er veel plezier in. Als je even later om je heen kijkt en alles is opgeruimd, dan heb je toch eer van je werk."
Het is veel werk ziet Cees, maar deze dagen komt er 'hulp van alle kanten'. "Ik heb iedereen van kantoor zien lopen. Dus ze hebben allemaal goed meegeholpen."
Dagelijks heeft Dar 75 medewerkers ingezet om de Nijmeegse straten weer schoon te poetsen, vertelt Lieke Boven. "Elke dag om 6.00 uur verzamelen, zodat de stad voor 10.00 uur weer schoon is." De voorbereidingen daarvoor starten al in december, weet Boven.

'Alleen consumptieprijs betalen'

Nieuw dit jaar was de 'circulaire beker'. Een systeem dat de afvalberg moest verminderen. "Voor je eerste drankje betaalde je 50 eurocent extra als milieubijdrage voor je beker", legt Boven uit. "Elke keer dat je je beker vervolgens inleverde, hoefde je alleen de consumptieprijs te betalen. Daarbij ruilde je je beker dan weer om bij een nieuw drankje." Bij het laatste bekertje krijgen mensen alleen niet hun 50 eurocent terug. "Dus die zie je soms nog op de grond belanden", benoemt Boven een van de evaluatiepunten voor volgend jaar.

'20.000 kilo bekers apart ingezameld'

In 2019 is er 400.000 kilo afval opgehaald, weet Boven. De exacte cijfers voor dit jaar zijn nog niet bekend, maar zij verwacht dat het 'echt veel minder is'. "Aan de straat zie je wel dat er minder afval ligt dan voorgaande jaren." De eerste schatting van de afvalverwerker is dat er zo’n 20.000 kilo plastic bekers apart zijn ingezameld, waar weer nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. "Zeer positief", vindt Boven.
1,5 miljoen bezoekers voor Vierdaagsefeesten
De Vierdaagsefeesten hebben dit jaar ongeveer 1,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat zijn er iets minder dan tijdens de voorgaande editie in 2019. Dat ligt volgens de organisatie vooral aan de grote hitte op dinsdag en woensdag en regen op donderdag.

De Vierdaagsefeesten streven volgens directeur-bestuurder Joris Bouwmeister ook niet naar bezoekersrecords. De zeven feestdagen moeten vooral toegankelijk en gezellig blijven. Met name vorige week zaterdag en afgelopen vrijdag was het hier en daar te druk in het stadscentrum en moest de politie bepaalde feestlocaties als 'vol' bestempelen. Er stonden 42 podia en 103 terrassen in de stad.