Noord-Veluwe

Hans (83) geëmotioneerd door eerbetoon aan vader

De 83-jarige Hans Steentjes bij het graf van zijn vader.
De 83-jarige Hans Steentjes bij het graf van zijn vader. © Omroep Gelderland
ELSPEET - Hij had er slapeloze nachten van. De 83-jarige Hans Steentjes raakte verwikkeld in een conflict met de gemeente Nunspeet over het onderhoud van het graf van zijn vader. Het lag er verwaarloosd bij en de grafzerk was op mysterieuze wijze verdwenen.
Daar hield Hans de gemeente verantwoordelijk voor, maar die zei op haar beurt dat het om een particulier graf zou gaan. Het conflict lijkt nu opgelost: de vader van Steentjes heeft namelijk een officieel oorlogsgraf gekregen.
Bekijk de video om te zien wat Hans Steentjes van het graf vindt:
Hans (83) geëmotioneerd door eerbetoon aan vader
Verzetsstrijder en oorlogsslachtoffer Harmanus Nadus Steentjes werd geboren op 18 juni 1904 in Velp (gemeente Rheden). Hij werd doodgeschoten op 19 februari 1945, in Elspeet (destijds gemeente Ermelo).

Speurwerk

Dat Herman Steentjes nu een officieel oorlogsgraf heeft gekregen, is voor een groot deel te danken aan de vasthoudendheid van lokale amateurhistoricus Henk van Asselt. Hij ziet dit dan ook als een bekroning van alle uren research die in dit verhaal heeft gezeten: "Ik ben vooral heel erg blij voor de familie en nabestaanden dat dit nu plaats mag vinden", zegt Van Asselt.
"Weliswaar postuum, maar hiermee ontvangt oorlogsslachtoffer Harmanus Nadus Steentjes alsnog de erkenning, de waardering en het respect die hem in mijn ogen toekomt. Zelf zie ik het als een bekroning op ruim tien jaar navorsen en speurwerk." Van Asselt legt - namens het nieuwe 4/5 mei comité Elspeet - een krans op het graf van Herman Steentjes.