nieuws

Vader van de 83-jarige Hans Steentjes krijgt oorlogsgraf; 'De cirkel is nu rond'

Hans Steentjes (83) bekijkt het nieuwe graf van zijn vader
Hans Steentjes (83) bekijkt het nieuwe graf van zijn vader © Omroep Gelderland
ELSPEET - Hij had er slapeloze nachten van, maar eindelijk is er een oplossing voor het probleem van de 83-jarige Hans Steentjes. Hij was verwikkeld in een conflict met de gemeente Nunspeet over het onderhoud van het graf van zijn vader. Het lag er verwaarloosd bij en in het verleden is de grafzerk op mysterieuze wijze verdwenen. Daar hield de heer Steentjes de gemeente verantwoordelijk voor, maar die zei op haar beurt dat het om een particulier graf zou gaan. Het conflict lijkt nu opgelost, de vader van de heer Steentjes heeft namelijk een officieel oorlogsgraf gekregen.
In alle vroegte wordt de laatste hand aan het oorlogsgraf gelegd. Alles staat er spik en span bij als de 83-jarige Hans Steentjes en zijn vrouw komen kijken. Dat gaat voor een deel op de tast omdat de heer Steentjes bijna blind is. Maar het graf kan duidelijk zijn goedkeuring dragen.
Bekijk de video om te zien wat Hans Steentjes van het graf vindt:

De vergeten verzetsstrijder

Verzetsstrijder en oorlogsslachtoffer Harmanus Nadus Steentjes werd geboren op 18 juni 1904 in Velp (Gemeente Rheden) en is doodgeschoten op 19 februari 1945, in Elspeet (destijds Gemeente Ermelo).

Speurwerk

Dat Herman Steentjes nu een officieel oorlogsgraf heeft gekregen, is voor een groot deel te danken aan de vasthoudendheid van lokale amateurhistoricus Henk van Asselt. Hij ziet dit dan ook als een bekroning van alle uren research die in dit verhaal heeft gezeten: "Ik ben vooral heel erg blij voor de familie en nabestaanden dat dit nu plaats mag vinden.", zegt Van Asselt. "Weliswaar postuum maar hiermee ontvangt oorlogsslachtoffer Harmanus Nadus Steentjes alsnog de erkenning, de waardering en het respect die hem in mijn ogen toekomt. Zelf zie ik ‘t als een bekroning op ruim tien jaar navorsen en speurwerk."
Van Asselt legt dan ook -namens het nieuwe 4/5 mei comité Elspeet- een krans op het graf van Herman Steentjes.
Eerder was er 'gedoe 'rondom een verdwenen grafzerk:

Urn

Met het nieuwe graf van de Oorlogsgravenstichting lijkt de cirkel rond. "Er valt een last van me af", zegt Hans Steentjes. In het graf heeft hij ook de urn met de as van zijn overleden moeder geplaatst.