Noord-Veluwe

Zwemvest in kano niet verplicht: 'Wel dringend aangeraden'

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay
NUNSPEET - Op snelle motorvaartuigen is het dragen van een zwem- of drijfvest verplicht, maar wie in Nederland een kano of bijvoorbeeld een waterfiets huurt, krijgt alleen het dringende advies om zo'n vest te dragen. Dat zegt brancheorganisatie voor recreatie Hiswa-Recron tegen Omroep Flevoland.
Het nieuws over een dodelijk ongeval met een kano op het Veluwemeer donderdag maakt veel los op sociale media. Mensen reageren verbaasd dat het gezin geen zwem- of reddingsvesten zou hebben gedragen.
Uiteindelijk is het toch de huurder zelf die bepaalt of hij een vest aantrekt
Volgens woordvoerder Jan Ybema van Hiswa-Recron is het niet mogelijk dit verplicht te stellen. "Maar het wordt wel dringend aangeraden. Op het water liggen allerlei gevaren op de loer. Bijvoorbeeld door veranderend weer, of door golfslag. Je kunt ook snel onderkoeld raken. Je moet dat nooit onderschatten en adviezen goed ter harte nemen. Zeker als er ook kinderen aan boord zijn. Maar uiteindelijk is het toch de huurder zelf die bepaalt of hij een vest aantrekt."

Extra alert

In de praktijk zien verhuurders nogal eens dat klanten het advies in de wind slaan en van de vesten afzien. Bijvoorbeeld omdat ze die te warm vinden, of omdat ze niet comfortabel zitten.
Hiswa-Recron noemt dat zeer onverstandig. "Ook wanneer je zelf een bootje hebt, is het altijd verstandig om een zwem- of drijfvest te dragen. Met name met kinderen moet je extra alert zijn. Om het geld hoef je het niet te laten: voor een paar tientjes heb je al een vest."

Goede voorbereiding

Volgens Ybema is er de laatste jaren al veel aandacht gekomen voor veiligheid op het water. Met de campagne 'Varen doe je Samen!' roepen organisaties in de watersport en beroepsvaart bijvoorbeeld op om altijd goed voorbereid het water op te gaan. "Dat gaat dan over het gebruik van vesten, over hoe je als plezier- en beroepsvaart met elkaar omgaat, maar ook over praktische dingen als het veilig gebruik van gas aan boord van een schip."

Zie ook: