Arnhem en omstreken

Emotionele oproep van Dorothy maakt veel los

Dorothy Geurts met haar hondje in haar elektrische rolstoel.
Dorothy Geurts met haar hondje in haar elektrische rolstoel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Verschillende raadsfracties en belangenverenigingen voor gehandicapten reageren verontwaardigd op de houding van de gemeente Arnhem om geen handbike voor Dorothy te vergoeden. Na de berichtgeving van Omroep Gelderland vraagt ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede met Volt, PvdA en SP aan de wethouder of het niet toch passend is dat wel te doen. De behoefte van Dorothy is namelijk duidelijk, constateert Marjan van Munster (PvdA).
Zij heeft op dit moment een elektrische rolstoel. Maar op haar goede dagen kan Dorothy een elektrisch gestuurde handbike gebruiken voor de langere afstanden, waardoor zij langer fysiek gezond blijft omdat je op die manier meer spieren gebruikt. De gemeente geeft echter aan dat 'als er een verzoek komt voor twee hulpmiddelen met dezelfde functie, er vanuit wordt gegaan dat één hulpmiddel in principe voldoende is'.
Niels Scholten (Volt) pleit voor meer maatwerk in dit soort situaties. "Het voelt een beetje als een paarse krokodil. Het mag niet zo zijn dat je er door zo’n keuze fysiek verder op achteruit gaat."

'Gemeente leert niet'

Blijkbaar leert het college ook niet van eerdere gevallen, ziet Nede. De 9-jarige Jaynah bleek vorig jaar namelijk aangewezen op liefdadigheid om de voor haar noodzakelijke rolstoelbus aan te schaffen. De gemeente legde na berichtgeving van Omroep Gelderland en vragen van Nede toen slechts het laatste deel van de kosten bij. De raad besloot daarop dat de gemeente voortaan de 'voordeligste passende vervoersoplossing' moet bekostigen voor haar inwoners. De partijen willen weten waarom wethouder Marco van der Wel dan nu niet een handbike voor Dorothy vergoedt.
"Mensen moeten mobiel kunnen zijn, ongeacht hun beperking", betoogt Van Munster. "Als iemand met twee hulpmiddelen een beter leven heeft met meer vrijheid en nog gezonder blijft ook, moet de gemeente daar gewoon werk van maken."
Bekijk hier de emotionele oproep van Dorothy:
Dorothy: 'Kiezen tussen slechte en goede dagen'
Bovendien staat het besluit om de handbike voor Dorothy niet te vergoeden haaks op verschillende doelstellingen van de gemeente, ziet Martin Boerjan, beleidsmedewerker mobiliteit en toegankelijkheid bij Ieder(in), het landelijke netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
"Dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven, zelfstandig dingen kunnen doen en gezonder blijven. Dat scheelt uiteindelijk ook weer in de kosten voor de gemeente. Dus je zou kunnen zeggen dat zo'n beslissing kortzichtig is."

'Zo bepalend'

En ook het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) vindt dat de gemeente de situatie van Dorothy met maatwerk op zou moeten lossen. "Mensen willen zo lang mogelijk in beweging blijven, om de gezondheid te verbeteren of fysieke achteruitgang te vertragen", weet voorzitter Marjolein van den Broek. Dat is volgens haar 'zo bepalend'.
Toch gaan niet alle partijen mee in de wens van Dorothy. D66-raadslid Carolien Zwijnepoel laat weten dat die 'financieel gezien wel heel lastig is'. Het budget is volgens haar beperkt en kan maar een keer worden uitgegeven. "Geef je het dan aan één iemand, of kies je ervoor om meerdere mensen te helpen. Ik vind de keuze om meerdere mensen te helpen in Arnhem te volgen."
Sarah Dobbe (SP) meent dat op dit soort zaken bezuinigen niet goed is voor mensen en bovendien altijd duurder uitkomt. "Inwoners hebben dan meer en sneller zwaardere zorg nodig. Ook Dorothy moet gewoon de hulp en zorg krijgen die nodig is." Dit soort keuzes zijn uiteindelijk 'toch vaak duurder voor de maatschappij', onderstreept Scholten die woorden.

Iedereen wijst naar elkaar

Lea Manders (Arnhem Centraal) oppert dat Dorothy haar handbike wellicht ook via de zorgverzekeraar aan kan vragen. Maar die verwijst haar weer terug naar de gemeente, vertelt Dorothy. En zo blijft iedereen naar elkaar wijzen. "Heel naar", vindt ook Manders.
Na de berichtgeving van Omroep Gelderland heeft Dorothy al enkele donaties ontvangen via haar crowdfunding. Ook hebben mensen contact met haar opgenomen om een deel van de kosten uit eigen zak te dekken en met tips over tweedehands modellen die zij mogelijk voordelig over kan nemen. Wellicht biedt dat op korte termijn een oplossing voor Dorothy, al blijft deze Arnhemse op deze manier afhankelijk van liefdadigheid.