Rijk van Nijmegen

Opvallend veel politiecontroles rond Nijmegen tijdens de 4Daagse

Een mobiele flitser.
Een mobiele flitser. © ANP
NIJMEGEN - De Nijmeegse 4Daagse trekt niet alleen publiek en wandelaars naar de stad. Ook het aantal politiecontroles rond de stad liep de afgelopen week flink op.
"In regio rondom Nijmegen staan flink meer flitsers dan normaal", zegt Jorn de Vries van Flitsmeister, een app waarmee weggebruikers flitsers kunnen melden. "Als we kijken naar woensdag, donderdag en vrijdag, dan tellen we zeker vijf tot zeven keer zoveel meldingen als bijvoorbeeld vorige week en de week daarvoor. Dat is een flinke toename."
Om welke wegen gaat het dan? "Op de kaart zie ik dat het vooral om de toegangswegen naar de stad toe gaat", weet De Vries.

Andere controles

Het beleid rondom flitsers wordt gemaakt door de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Een woordvoerder van het OM laat weten dat op dit moment niet duidelijk is of er ook veel bekeuringen worden uitgedeeld. "Maar het kan ook om ANPR-controles gaan", voegt ze toe. "Die worden door gebruikers van Flitsmeister nog wel eens verward met snelheidscontroles."
ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Met een speciale camera scant de politie dan kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Ze zoeken naar voertuigen die in verband worden gebracht met een lopend onderzoek of waarop nog veel boetes openstaan.

'Geen extra snelheidscontroles'

Volgens de politie is er tijdens de Vierdaagseweek niet extra gecontroleerd op snelheid. Wel stonden er volgens een woordvoerder extra mobiele controleposten in en rond Nijmegen. Daar werd bijvoorbeeld gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur.
"Daarvoor zijn honderden bestuurders op verschillende locaties aan een blaastest onderworpen", zegt hij. Ook de politie kan nog niet zeggen hoeveel bekeuringen er zijn uitgedeeld.