Gelderland

Hitte keert terug: het wordt 30 graden en 'drukkend warm'

Een jongen zoekt verkoeling op een warme dag.
Een jongen zoekt verkoeling op een warme dag. © ANP
ARNHEM - De zomerse warmte keert terug. De extreme temperaturen van eerder deze week halen we niet, maar volgens Weerplaza wordt het dit weekend weer tropisch warm in onze provincie.
Dinsdag steeg het kwik in onze provincie naar liefst 38,4 graden, daarna daalden de temperaturen. Vrijdag werd het zo’n 22 graden. “Maar dit weekend wordt het op veel plaatsen weer zomers”, voorspelt meteoroloog Wilfred Janssen.

Warmtefront

Het is volgens hem het gevolg van een warmtefront dat over onze provincie trekt. “In het uiterste oosten van Gelderland kan nog wat regen vallen, maar dat stelt niet veel voor.”
Op zaterdag wordt het al warmer. De zon laat zich af en toe zien tussen de stapelwolken en er staat weinig wind. De maximumtemperatuur is zo'n 25 graden. “In de grotere dorpen en steden wordt het nog een beetje warmer”, zegt Janssen.
Zondagmiddag wordt het puffen
Zondag staat er volgens hem ‘een merkbare zuidenwind’. “De lucht wordt naast warmer ook vochtiger. Dan voelt het ’s middags een beetje drukkend warm aan. Op de warmste plaatsen kan het 30 of misschien wel 31 graden worden.”
In de avond koelt het dan af tot een graad of 24. “Zondagmiddag wordt het even puffen, maar in de avond ziet het er heel aangenaam uit”, aldus Janssen. "Maandag wordt de warmte weer verdreven."