Rijk van Nijmegen

Siem en oma Ans voltooien 4Daagse voor hun overleden vader en man

Siem en Ans verloren beide een dierbare.
Siem en Ans verloren beide een dierbare. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Bij de Nijmeegse 4daagse is er natuurlijk altijd een lach en een traan. Zo ook voor de 14-jarige Siem van Wijk en zijn oma Ans Kemps. Siem verloor in januari zijn vader aan kanker. Zijn oma verloor haar man aan kanker. Nu lopen ze samen door Nijmegen om geld in te zamelen voor het Oncologiefonds van het Radboudumc.
Voor oma Ans is het 4,5 jaar geleden dat haar man overleed, voor Siem is het allemaal een stuk verser. In januari overleed zijn vader. "We zouden de Vierdaagse eigenlijk met zijn drieën (ook de vader van Siem, red.) lopen", vertelt Ans.
Siem mist niet alleen zijn vader, maar dus ook zijn opa. "Het was een hele lieve, bezorgde en zorgzame opa. Een echte opa. Ik was 9 jaar toen hij is overleden. We gingen samen met oma op vakanties naar Spanje en weekendjes weg. Gelukkig heb ik hele fijne herinneringen aan hem.”
Ans haar man had een kort ziekbed. "Hij had keelkanker en is in korte tijd overleden. Het is heel snel gegaan. We wisten dat we niet samen oud zouden worden, maar dat wilden we natuurlijk wel."
Kijk hier naar het gesprek met Siem en Ans:
Siem (14) verloor zijn vader en oma Ans haar man aan kanker, nu lopen ze samen
Maar na het overlijden van opa sloeg het noodlot dus nog een keer toe in de familie. "Het was kerstavond toen Siems' vader werd opgenomen in het ziekenhuis. Daar heeft hij vier weken gelegen. Toen zou hij nog één à twee dagen naar huis kunnen om afscheid te nemen, maar het was een sterke brandweerman. Hij wilde het een week volhouden en dat lukte precies."

'Met een lach en een traan'

De vader van Siem was een enorme Vierdaagseliefhebber. "Hij heeft hem twaalf keer gelopen. En als hij hem niet liep, stond hij wel langs de lijn. Eigenlijk wilden we hem twee jaar geleden al samen lopen, maar dat lukte door corona toen niet", zo vertelt Siem.
Nu praat Siem vooral veel met zijn oma over papa en opa. "Dat is met een lach en een traan. Als we een brandweerauto tegenkomen, schieten we al vol. Daardoor wordt de tocht extra zwaar", zegt Ans.

Oncologiefonds

De twee lopen de tocht dus voor het oncologiefonds. "Want daar is hij fantastisch verzorgd. Daar is alles gedaan wat ze konden doen", zegt Siem. "Wij krijgen opa en papa hier niet mee terug, maar willen dat anderen dit niet hoeven mee te maken."
De twee hebben al 8000 euro bij elkaar verzameld. "Dat is mooi, dan hebben we ze toch iets aan te bieden", zegt oma Ans tot besluit.