Gelderland

Peter kickte af van alcohol, maar is nu verslaafd aan de 4Daagse

De 4Daagse betekent veel voor Peter Soesbergen.
De 4Daagse betekent veel voor Peter Soesbergen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Door zijn traumatische jeugd raakte 4Daagse-fan Peter Soesbergen verslaafd aan alcohol. Op zijn dieptepunt dronk hij twintig liter bier per dag en leefde hij op straat. Inmiddels heeft hij zijn leven weer op de rit. Zijn alcoholverslaving heeft hij ingeruild voor een wandelverslaving.
“Vroeger als kind wilde ik al de Nijmeegse 4Daagse lopen. In die tijd werd ik door mijn vader mishandeld. Over mijn wens de 4Daagse te lopen zei hij altijd: ‘Dat kan jij toch niet, daar ben jij geen mens voor, je bent een nietsnut’. Maar toch iedere keer wanneer ik de 4Daagse op televisie zag werd ik zo blij en dacht ik, dit ga ik ooit een keer doen”, vertelt Peter Soesbergen, die dit jaar voor de derde keer deelneemt aan het wandelevenement.
Kijk hier naar het verhaal van Peter:
Peter kickte af van alcohol, maar is nu verslaafd aan de 4Daagse

4Daagseverslaving

In 2018 liep Peter voor het eerst mee. In de jaren daarvoor heeft hij hard moeten knokken om mentaal en fysiek weer gezond te worden. “Ik was als kind door de situatie thuis altijd gespannen. Op mijn veertiende begon ik met drinken en raakte zwaar verslaafd aan alcohol. Op een gegeven moment werd ik dakloos en heb ik een jaar lang op straat gezworven. Uiteindelijk ben ik met hulp afgekickt en heb ik een woning gekregen. Mijn leven heb ik weer op de rit. Inmiddels drink ik al 14 jaar niet meer en heb ik mijn drankverslaving ingeruild voor een 4Daagse-verslaving”.
Het wandelen is een manier om zijn verleden te verwerken. “Tijdens het wandelen kom ik tot rust en maak ik mijn hoofd leeg. Ook denk ik veel terug aan vroeger. Aan hoe moeilijk het was en hoeveel mensen ik door mijn verslaving beschadigd heb. En dat dat niet was gebeurd als alles thuis gewoon normaal was geweest”, vertelt Peter met tranen in zijn ogen. “Het ontroert me wanneer ik denk aan hoe moeilijk en hoe zwaar ik het heb gehad, en dat nu alles gewoon heerlijk is.”

Tranen van geluk

Na twee jaar op rij tijdens de 4Daagse 40 kilometer te hebben gelopen, loopt Peter er dit jaar 50. Hij weet nu al dat hij er volgend jaar ook weer bij is. "Ik word er heel gelukkig van dat nadat ik in het verleden zo diep was gezonken, ik nu op het punt sta dat ik elk jaar de 4Daagse mag lopen. Dat is echt fantastisch. Het geeft mij rust dat blijkt dat wat mijn vader zei niet waar is. Ik kan namelijk wel de 4Daagse uitlopen. Ik huil tranen van geluk wanneer ik me dat bedenk en ik kijk nu al uit naar de 4Daagse van volgend jaar.”