Rivierengebied

Speeltuinvereniging helemaal klaar met 'zoek-het-maar-uit-beleid' van gemeente

MAURIK - Een steentje bijdragen aan het speelplezier van de kinderen in de wijk, dat doen ze in Maurik graag. Maar het huidige 'zoek-het-maar-uit-beleid' van de gemeente Buren zijn ze goed zat. De speeltuinvereniging stelt de gemeente een ultimatum: als er voor 1 november geen goed plan ligt, trekken zij de stekker uit de speeltuinen Merenriet en Engelshof.
Uit de combinatie van geldgebrek en de wens om inwoners meer bij de openbare ruimte te betrekken, droeg Buren tien jaar geleden het beheer van de speelvoorzieningen over aan groepen inwoners. In de loop der jaren is steeds duidelijker geworden dat het op deze manier niet goed werkt en dat steeds meer speelgelegenheid verdwijnt.
Op het oog gaat het in Maurik behoorlijk goed. De speeltoestellen staan er keurig bij: heldere kleuren van een recente verfbeurt, schoon valzand, geen rafelige randjes waar kinderen zich aan kunnen bezeren.
Het is in schril contrast met de overvolle prullenbak en het afgebladderde bankje die te midden van een bos onkruid in de speeltuin staan. "Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente", wijst een woordvoerder van de speeltuinstichting die liever anoniem blijft. "Net als het voetbalveldje vol bulten en gaten en dit kapotte toegangshek."

Nieuwe toestellen

Toegegeven de glijbaan maakt momenteel ook een niet al te frisse indruk, maar die wordt binnenkort vervangen door een nieuw toestel. De stichting heeft met activiteiten en sponsoring de afgelopen jaren twee toestellen bij elkaar gespaard. Eigenlijk gaat het dus best wel goed.
"We hebben een volledig bestuur en een grote groep vrijwilligers", vertelt de woordvoerder. "Schilders, klusbedrijven; inwoners zijn echt heel betrokken om wat te doen. Maar we missen de betrokkenheid van de gemeente. Je moet alles zelf doen, betalen en uitzoeken. De taken die ze zelf nog hebben laten te wensen over, hoe vaak je ook aan de bel trekt. En dat frustreert."
De taken die de gemeente zelf nog heeft laten te wensen over, hoe vaak je ook aan de bel trekt. En dat frustreert
Directe aanleiding voor het ultimatum is het stoppen van de vergoeding voor 'buurtjutten'. Met het opruimen van zwerfafval verdient de club vier keer per jaar een zakcentje voor het speeltuinbeheer. Dit wordt betaald uit een landelijke regeling die stopt.

Duidelijkheid

"We kunnen daar net een aantal vaste kosten uit betalen", vertelt de woordvoerder. "De gemeente laat weten dat ze zoeken naar eventuele vervangende regelingen, maar er is nog niets concreet. Op basis daarvan kunnen wij geen jaarplan maken."
En dus wil de club nu voor 1 november duidelijkheid over vervangende activiteiten, aangevuld met een vaste subsidie. Ook wil de stichting duidelijkheid over het speelbeleid voor de komende jaren en eindelijk eens een overeenkomst waarin de afspraken zwart op wit staan. En misschien wel het belangrijkste: een vast aanspreekpunt op het gemeentehuis. "Iemand die praktisch meedenkt en meehelpt bij de problemen die je tegenkomt", zegt de woordvoerder. "Dit soort zaken speelt bij bijna alle speeltuinen in Buren, maar je kunt bij niemand terecht om het aan te kaarten."

Nieuw beleid

Of er zo snel al verandering komt, valt te betwijfelen. Maar de gemeenteraad heeft wel laten weten dat het speeltuinbeleid wordt herzien. Ook wil de raad dat er een overkoepelende speeltuinvereniging komt die de losse clubs helpt. Ergens in 2023 zou het voorstel voor dat nieuwe beleid moeten komen.
Wethouder Pieter Neven vindt dat er dan ook boter bij de vis moet komen. "Speeltuinverenigingen hebben structureel geld nodig voor groot onderhoud en het aanschaffen van speeltoestellen", zegt hij. "Het is aan de gemeenteraad om dat vrij te maken."