Achterhoek

Koffiezetten met regen en de wc doorspoelen met afvalwater: hier gebeurt het

Het 'huis van de toekomst' moet eind dit jaar af zijn.
Het 'huis van de toekomst' moet eind dit jaar af zijn. © Omroep Gelderland
SILVOLDE - Het waterverbruik in Gelderland ligt de afgelopen dagen 30 procent hoger dan normaal. Waterbedrijf Vitens benadrukt dat we slim om moeten gaan met ons drinkwater. Maar we moeten ook anders kijken naar het gebruik van water. Zo gebruiken we drinkwater voor het doorspoelen van de wc, het douchen en wassen van de vaat. Dat het anders kan, zien we in Silvolde.
De sociale huurwoningen aan de Heuvelstraat in Silvolde worden flink onder ander genomen door woningcorporatie Wonion. Een deel van de woningen wordt gesloopt en daarvoor worden nieuwe duurzame woningen gebouwd. Eén van de woningen uit de jaren '20 die blijft staan, wordt een heel bijzondere woning. Het staat nu nog in de steigers en het lijkt klaar voor de sloop, maar de woning wordt het 'het huis van de toekomst'.

Hergebruiken van drinkwater

"In deze woning gaan we allerlei innovatieve snufjes toevoegen op het gebied van watergebruik en waterverbruik", zegt Micha van Aken, specialist duurzaam watergebruik bij Vitens. "Ik krijg vaak de vraag waarom we ons goeie drinkwater gebruiken voor het doorspoelen van de wc en of dat niet anders kan. Dat kan zeker anders, maar daarvoor hebben we wel informatie nodig op het gebied van techniek, kosten en de kwaliteit van het drinkwater." En dat gaat het waterbedrijf hier in Silvolde uitzoeken.
"Uiteindelijk houden we elke druppel water die valt en die we niet meer nodig hebben in dit gebied", vult Barend Wassink van woningcorporatie Wonion aan. "Al het water dat we krijgen of gebruiken in deze straat, blijft in deze straat. Normaal valt de regen en gaat het het riool in. Dat gebeurt ook met ons afvalwater. Hier gaan we dat anders doen. Elke druppel blijft in het gebied en dat is nodig aangezien we hier soms echt te maken hebben met droogte."
Hoe het werkt leggen we in deze video uit:
Hier wordt straks geen drinkwater door de wc gespoeld

Koffie en thee zetten met regenwater

Uiteindelijk wordt er door het hergebruik van water zo'n 70 procent bespaard. Maar in de woning gaat naast de besparing op drinkwater nog iets bijzonders gebeuren. Er wordt namelijk ook regenwater opgevangen om drinkwater van te maken.
"Er komen speciale filters die dat mogelijk moeten maken", legt Wassink uit. "Natuurlijk moeten we heel goed kijken wat dat betekent voor de kwaliteit van het drinkwater. We doen dat hier in twee woningen. Om te kijken of het echt iets is, zal de proef uiteindelijk moeten worden uitgebreid."

Waarom doen we dit nog niet altijd?

Met de droge zomers en het hoge drinkwaterverbruik in het achterhoofd, vraag je je af waarom we dit niet doen in alle woningen. "We zijn daarvoor afhankelijk van heel veel partijen", begint Van Aken. "Wij kunnen het als drinkwaterbedrijf wel willen, maar we zijn slechts een klein stukje in de schakel. Wat wel duidelijk is, is dat er een hele grote woningbouwopgaaf ligt. Die mensen moeten ook aangesloten worden op het water. Op het moment dat je bijvoorbeeld het toilet niet meer aansluit op drinkwater, dan scheelt dat 30 procent in het gebruik. Hopelijk laten dit soort pilots zien dat het kan en krijgen we de andere partijen over de streep."
Of het ook in het bouwbesluit moet komen, zodat het een verplichting wordt? "Uiteindelijk zou dat wel moeten, maar we moeten dan wel zeker weten dat het werkt en daarvoor moeten we eerst alle informatie op een rij hebben. Je wilt geen risico's voor bijvoorbeeld de volksgezondheid. Dus eerst een proef en daarna kijken we verder."

Jij kan het nu al doen

Toch hoeven particulieren volgens Vitens hierop niet te wachten: "Begin heel simpel met een regenton en vang daarin water op en dan kun je dat water misschien al gebruik voor het wassen van je auto of het sproeien van je tuin."
Terug naar de waterwoning aan de Heuvelstraat. De woning staat in de steigers en wacht op de bouwvakkers die binnenkort aan de slag gaan om de woning op te knappen en van allerlei technische snufjes te voorzien. "Als alle materialen op tijd komen, dan kan de woning aan het einde van dit jaar opgeleverd worden", aldus Wassink.