Arnhem en omstreken

Arnhem wil ruimte bieden voor Pride-fototentoonstelling na bekladdingen in andere steden

Een van de bekladde foto's.
Een van de bekladde foto's. © L1
ARNHEM - Arnhem wil ruimte bieden aan Pride Photo Exibition 2022. De rondreizende fototentoonstelling vanuit de LHBTIQ+-gemeenschap leidde in andere steden tot agressie, vernielingen en bekladdingen. Reden voor voorzitter Ricardo Brouwer van belangenvereniging COC Midden-Gelderland om te willen laten zien dat dit in Arnhem wél kan.
En ook wethouder inclusie Maurits van de Geijn is positief over het initiatief, bleek woensdagavond nadat raadslid Floor Hogenhout (Partij voor de Dieren) hem daar ook namens D66, Volt, GroenLinks en CDA vragen over stelde. Dus lijkt niets in de weg te staan om de tentoonstelling daadwerkelijk naar de Rijnstad te halen. De expositie kan goed bijdragen aan het debat over het normaliseren van de LHBTIQ+-gemeenschap, meent Van de Geijn.
De vernielingen in onder meer Vlissingen, Almere en Maastricht grepen Brouwer 'nogal aan het hart'. "Daardoor wordt de tentoonstelling bedreigd, dus laten we die in Arnhem een veilig onderkomen geven", is zijn wens. De COC-voorzitter was dan ook erg blij met de antwoorden van de wethouder.
Bekijk hier onder meer de bekladdingen, in samenwerking met RTV Connect.
Wel ziet de wethouder dat de tentoonstelling in andere steden tot bekladdingen en vernielingen leidde. "Ik begrijp ook dat er beelden tussen zitten die als choquerend of provocatief beoordeeld kunnen worden." Toch is het niet aan hem om zich uit te laten over wat kunst moet zijn, realiseert Van de Geijn. "Het is wel aan ons om ervoor te zorgen dat de openbare orde goed gehandhaafd kan worden als er een tentoonstelling plaatsvindt."

'Niet voor wijken'

Maar de bekladdingen zijn voor de wethouder 'geen enkele reden' om de tentoonstelling niet naar Arnhem te halen. "Eerder reden om te zorgen dat het debat hier juist wel goed kan plaatsvinden." Incidenten zullen ook in Arnhem niet volledig uit te sluiten zijn, ziet Brouwer. "Daar moeten we niet voor wijken. Als het gebeurt, dan gebeurt het. Dat toont dan meteen aan dat er nog een hele lange weg te gaan is."
In gesprek met het COC en de tentoonstellingsorganisatie wil Van de Geijn wel aandacht vragen voor de vorm waarin die plaats kan vinden. Hij benadrukt dat er natuurlijk vrijheid van meningsuiting is. "We willen geen censuur toepassen. Naaktheid in het straatbeeld is bovendien niet zo raar of ongewoon. Die komt al heel lang voor." Toch wil hij ook weer niet dat kinderen worden geconfronteerd met beelden 'waar we op tv allerlei categorieën en waarschuwingen aan hangen'. Hoe ver de tentoonstelling daarin gaat, weet de wethouder op dit moment niet precies.
Brouwer wil hem daar alvast gerust in stellen. Het gaat volgens hem om één foto waar een deel van een geslachtsdeel op is te zien. Die wordt als 'ontzettend provocerend' ervaren, vertelt de COC-voorzitter met enig cynisme. "En werd het mikpunt van het vandalisme."

'Niet op straat vertonen'

De discussie in de gemeenteraad over de inhoud van de tentoonstelling volgde Brouwer met enige verbazing. Zo gaf PvdA-fractievoorzitter Giovanni Visser aan voorstander te zijn van de expositie, maar de naaktbeelden die voor de ophef zorgden zouden volgens hem niet op straat moeten worden vertoond.
De ene foto waar dat dan om gaat, laat een transman zien die je meeneemt in zijn transitie, legt Brouwer uit. "Voor de zichtbaarheid van transpersonen is dat ontzettend belangrijk. Persoonlijk vind ik het een smaakvolle foto. Het is in elk geval zeker geen porno. Het gaat om een kunstzinnige foto zonder seksuele lading." Het gevoel bekruipt hem wel dat het tot meer discussie leidt omdat het over naaktheid vanuit de LHBTIQ+-gemeenschap gaat. "Je merkt dat onze rechten vaak nog niet zo vanzelfsprekend zijn. Ik denk dat dit daar een voorbeeld van is."
Nu is het zaak om door te pakken en te zorgen dat Arnhem de tentoonstelling voor elkaar krijgt, ziet Brouwer. Een locatie heeft hij ook al op het oog. "Het meest in het oog springend is het Audrey Hepburnplein. Daar komen ook veel stadgenoten langs."