Achterhoek / Gelderse Vallei

Stilte voor de storm: boeren bereiden nieuwe protestacties voor

Trekkers met protesterende boeren op de snelweg
Trekkers met protesterende boeren op de snelweg © ANP
ARNHEM - Het is even rustig met de boerenacties, maar dat is slechts stilte voor de storm. Meerdere veehouders bevestigen dat er voorbereidingen worden getroffen voor een grote actie volgende week. "We hopen dat het kabinet er voor terug moet komen van reces", zegt een boer.
De boeren zijn erg boos over de manier waarop het kabinet de uitstoot van stikstof wil verminderen om de natuur te verbeteren. Nieuwe berichten in NRC waaruit blijkt dat de plannen van het kabinet bijna 29.000 boerenbedrijven raken, maakt die boosheid alleen maar groter.

'We zijn er helemaal klaar mee'

"Als je als kabinet op reces gaat, terwijl je zo'n puinhoop achterlaat, dan ben je een bestuur onwaardig", zegt Wim Brouwer van boerenorganisatie LTO Gelderse Vallei. "We zijn er helemaal klaar mee."
Protesterende boeren voor hun trekkers
Protesterende boeren voor hun trekkers © Persbureau Heitink
Schapenhouder Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie deelt die woede: "Het is absurd dat het kabinet kiest voor een aanpak die bijna elke boer in Nederland raakt, terwijl uit berekeningen blijkt dat dat helemaal niet nodig is. Het verhaal van de minister is totaal ongeloofwaardig."
Kemp zegt dat er dus zeker weer acties komen. "Wij hebben gisteren boerenzakdoeken uitgedeeld bij de Nijmeegse Vierdaagse, en wielerronde Vuelta komt eraan, dan zullen we ook van ons laten horen."

'Grote actie op snelweg'

Van een grootschalige actie binnenkort weet Kemp niets, maar andere agrariërs zeggen dat er wel degelijk iets in voorbereiding is. "Er komt een grote actie volgende week", zegt één van de veehouders. "We kunnen nu niet stoppen', zegt een andere. "We zijn de taken aan het verdelen; het is nu even stilte voor de storm."
Wat er precies gaat gebeuren, willen ze niet zeggen, maar er gaan geruchten dat dat een grote actie op een snelweg gaat worden.