Rijk van Nijmegen

Jouw wandelheld van de 4Daagse binnenhalen: zo doe je dat

De feestelijke intocht van de Nijmeegse Vierdaagse.
De feestelijke intocht van de Nijmeegse Vierdaagse. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Spandoeken, high fives, knuffels, applaus, aanmoedigingen, omhelzingen en natuurlijk gladiolen, heel veel gladiolen. Het is het beeld dat we allemaal kennen van de intocht van de 4Daagse op de Via Gladiola. Vrijdag is het zover en natuurlijk wil jij daar bij zijn. Om die ene speciale wandelheld binnen te halen of gewoon om er weer bij te zijn nu het weer kan na twee coronajaren zónder 4Daagse. Maar waar ga je staan en hoe zat het ook alweer met dat boerenprotest in Nijmegen?
Waar ga je staan? Tja, de vraag is gemakkelijk gesteld, maar hem beantwoorden blijkt wat lastiger. "De Via Gladiola is vol. Mijn advies is je eigen weg te zoeken", zegt een medewerker van het perscentrum van de 4Daagse. Wandelaars binnenhalen kan wat hem betreft langs de hele route van Malden tot Nijmegen. Als de wandelaars bij Cuijk de Maas zijn overgestoken, over de beroemde pontonbrug die speciaal voor hen is gelegd, neemt bij hen de spanning immers al toe.
De Via Gladiola lonkt. Het is vanaf Malden nog zo'n vijftien kilometer naar de finish. Kilometers waarin de wandelaars jouw laatste aanmoedigingen, ondanks hier en daar een pijntje, met plezier en vaak een brede lach op het gezicht in ontvangst zullen nemen. Deel je gladiolen uit? Houd er dan rekening mee dat die bloemen best zwaar zijn: één of twee per wandelaar is dus echt genoeg.

Via Gladiola of Via Maldiola?

Zoek je eigen weg en ga daar staan waar je op jouw manier kunt genieten van het wandelpeloton is vrijdag het devies. Tussen het publiek rijen dik in Nijmegen langs de Via Gladiola of toch liever langs de route, de Via Maldiola, in het altijd gezellige Malden, de laatste etappeplaats vóór Nijmegen.
Wil je naar Nijmegen? Kom dan met de trein adviseert niet alleen de organisatie, maar ook de gemeente Nijmegen. Voor Malden geldt dan weer dat het OV niet rijdt op deze ultieme wandeldag. Want de bussen gaan over de Rijksweg en die weg is vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur voor de wandelaars.
De fiets is daarom een mogelijkheid om in Malden te komen, maar kom je van verder dan kun je je auto ten oosten of ten westen van de Rijksweg parkeren. "Mensen moeten er rekening mee houden dat ze de Rijksweg niet kunnen oversteken", legt een woordvoerder van de gemeente Heumen, waar Malden toe behoort, uit. Parkeerplaatsen zullen volgens haar snel vol zijn dus het kan zijn dat je wel wat verder moet lopen.

Hier kom je protesterende boeren tegen

Besluit je voor de intocht met de trein naar Nijmegen te gaan, maar wil je geen protesterende boeren tegenkomen (of juist wel), weet dan dat de boeren toestemming hebben gekregen voor een demonstratie. Ze mogen met maximaal vijftig betogers demonstreren met één trekker en één koelwagen langs de Via Gladiola.
De precieze plek van de actie is de kruising van de Sint Annastraat (de Via Gladiola) met de Scheidingsweg, wanneer je vanuit Malden Nijmegen binnenkomt vlak ná die kruising aan de rechterkant.
Als laatste willen we je nog wijzen op de mogelijkheid om de wandelaars in Nijmegen op een bijna koninklijke manier te verwelkomen. Kies hiervoor voor een plekje op een van de tribunes langs de Oranjesingel of de Prins Bernhardstraat. De plekken op de tribunes aan het Keizer Karelplein waren donderdag namelijk al grotendeels uitverkocht.
Voor de andere tribunes waren echter nog kaartjes beschikbaar. Deze moet je wel vóór 13.00 uur vrijdagmiddag reserveren en vervolgens ter plekke afhalen. Reserveren kan vrijdag nog vanaf 9.00 tot 13.00 uur via het telefoonnummer: 024-3221100. Kaartjes kosten maximaal 20 euro.

Meet & Greet

Nu maar hopen dat jouw wandelheld het redt. Vrijdag om uiterlijk 18.00 uur moeten alle wandelaars binnen zijn op de Wedren. Een plek die alleen toegankelijk is voor wandelaars. Maar gelukkig heeft de organisatie náást de Wedren voor een speciaal ontmoetingsterrein gezorgd. Een heuse Meet & Greet area waar jij jouw wandelheld na drie dagen zwoegen eindelijk in de armen kunt vallen.