Stedendriehoek

Bedrijf dat illegaal plastic verwerkt moet per direct stoppen

Voor 1 augustus moet het bedrijf volledig gesloten zijn.
Voor 1 augustus moet het bedrijf volledig gesloten zijn. © Google Streetview.
APELDOORN - In Apeldoorn is bij een plasticverwerkend bedrijf aan de Kayersdijk de productie stilgelegd. Volgens de gemeente overtrad het bedrijf de regels. Zo zorgden de machines voor vervuilende rook en loosde het illegaal afvalwater.
Sinds eind maart klaagden buurtbewoners over het bedrijf bij de omgevingsdienst Veluwe IJssel. Ze maakten zich zorgen over hun gezondheid. De klachten namen volgens de gemeente de afgelopen week sterk toe.

Controles

Bij verschillende controles stelde de Omgevingsdienst overtredingen vast. Ook bleek dat het bedrijf geen omgevingsvergunning had en in strijd met het bestemmingsplan handelde. De verwerking van plastic valt onder de zware industrie. Dit past niet binnen het bestemmingsplan op die plek in Apeldoorn. Controleurs stelden ook overtredingen van de veiligheids- en Arbo-regels vast.
De machines waarmee plastic gewassen, vermalen en gesmolten wordt moeten uiterlijk donderdag om 13.00 uur volledig stopgezet zijn. Op 1 augustus moet het bedrijf definitief dicht zijn. Anders moet de eigenaar een dwangsom van 75.000 euro betalen.
Het gaat overigens niet om het bedrijf Clear Polymers. Ook dit bedrijf werkt met plastic en zit aan de Kayersdijk. Een woordvoerder laat weten dat zij totaal anders werken en een totaal ander product leveren dan hun door de gemeente gesloten buurman. "We hebben meerdere telefoontjes gehad met de vraag of we gesloten zijn, maar dat is absoluut niet zo", zo besluit de woordvoerder van Clear Polymers.