Rijk van Nijmegen

Marnix voltooit 4Daagse van zijn vader die overleed in 2006

Wim Lankreijer.
Wim Lankreijer. © Eigen foto
NIJMEGEN - Zegt de naam Wim Lankreijer je iets? Lankreijer deed mee aan de 4Daagse van 2006, die na de eerste dag werd geschrapt. Twee wandelaars overleden. Een van hen was Wim Lankreijer.
Marnix is de zoon van Wim en hij volbrengt 16 jaar na dato de 4Daagse die zijn vader nooit mocht voltooien.
Wim Lankreijer is 65 als hij in 2006 aan de start staat op de Wedren. Drieduizend kilometer getraind, het Pieterpad in de benen. Het is warm op dinsdag, de eerste dag van de Vierdaagse. "Hij was één van de eersten die binnenkwamen die dag. Hij ging onder de douche en werd niet lekker", zegt zijn zoon. Vader Wim was hartpatiënt.
Er overleed op die dramatische eerste marsdag nog een wandelaar. De marsleiding nam een drastisch besluit; de Vierdaagse zat er al na één dag op.

'Jarenlang kon ik de Vierdaagse niet lopen'

Marnix, toen 39 jaar, zou in 2006 eigenlijk met zijn vader de 4Daagse lopen. Ze hadden samen getraind, Lankreijer junior kampte met lichamelijk ongemak, zijn enkels. Niet getreurd, volgend jaar weer een kans...
Hoe anders zou het leven lopen. Marnix verloor zijn vader, maar wilde koste wat het kost de Vierdaagse van zijn vader volbrengen. En zestien jaar na dato gaat het gebeuren. "Jarenlang kon ik de Vierdaagse niet lopen", zegt Marnix Lankreijer. "Nu kan ik dat wel. Ik krijg de cirkel eindelijk rond. Het is heel wreed, maar aan de andere kant ook heel mooi dat ik de 4Daagse kan lopen."
Kijk naar een interview met Marnix Lankreijer:
Marnix voltooit na 16 jaar de 4Daagse van vader Wim
De symboliek spat van het verhaal van de Lankreijers. "De 4Daagse van 2006 is na dag 1 afgelast en nu mag ik de volgende drie dagen lopen. Dat maakt het voor mij heel bijzonder. Onderweg loop ik alleen 'met velen', maar op diverse stukken ook met mijn vader. Dat is bijzonder en mooi."
Zie ook: