Rivierengebied

Met de komst van deze grote moestuin gaat wens in vervulling

Het complex bij de Prins Willem-Alexanderbrug.
Het complex bij de Prins Willem-Alexanderbrug. © Omroep Gelderland
WAMEL - Na maanden voorbereiding was het eindelijk zover: zondagochtend mocht de Dorpsmoestuin West Maas en Waal in Wamel officieel geopend worden. Met zeventig verschillende tuintjes voor mensen uit allerlei delen van het gebied.
Jarenlang vroeg Piet Donkers zich af waarom er in zijn gemeente geen moestuin was. Tot hij op een dag zelf het heft in handen nam en een oproep plaatste in een streekblad. "Mensen kwamen er meteen op af en voor ik het wist hadden we een werkgroep gevormd", zegt hij.
Al snel kwamen ze tot de conclusie dat de moestuin niet alleen een tuintje moest zijn. "Niet zoals dertig jaar geleden, waar je allemaal ieder voor zich langskwam en elkaar nauwelijks spreekt." Nee, de moestuin moest meer worden. "Een ontmoetingsplek, waar kinderen kunnen leren en volwassenen graag met elkaar afspreken om dingen samen te doen."

Alles vol

Nog voor de opening is de tuin al een daverend succes. "We hebben nu zo'n tachtig leden en zeventig tuintjes. Het terrein staat vol." De groep is divers, vertelt Donkers. "We hebben bijvoorbeeld een tuintje voor een groepje autistische jongeren uit het dorp die hier kunnen participeren. En buitenlandse mensen die inmiddels wel geïntegreerd zijn, maar op deze manier nog meer verbinding met de andere bewoners kunnen krijgen."
Mensen zijn druk bezig met hun tuintjes.
Mensen zijn druk bezig met hun tuintjes. © Omroep Gelderland
Veel mensen zijn ook erg verrast van het aanbod aan bloemen, de felle kleuren en de groentes die her en der al flink uit de grond schieten. "Ik vind het echt prachtig geworden", zegt een van de bezoeksters. Een andere bezoeker zegt: "Mijn zus heeft hier een tuintje, dus ik kwam nu even kijken wat het geworden is. Erg leuk."
En dan is er nog het andere doel: betere en diversere natuur. Ook daar zijn ze in Wamel druk mee. "We hebben een strook van zo'n 200 meter lang en drie meter breed waar allerlei bloemen staan voor de insecten. En er is een strook met haver, wat weer heel interessant is om patrijzen te lokken."