Gelderland

Pas op! 'Schuimend' asfalt zorgt voor verraderlijke gladheid

Gladheid op de weg
Gladheid op de weg © ANP
ARNHEM - Automobilisten moeten vandaag oppassen voor gladheid op de weg. Na een lange periode van hitte en droogte vallen er lokaal regenbuien die voor 'schuimend' asfalt zorgen. "Wees alert op deze zomerse gladheid", waarschuwt de ANWB.
Vuilresten op het asfalt mengen zich met de regendruppels en veranderen in een glibberige, schuimende laag op het wegdek. Het zijn voornamelijk olieresten, rubberresten en stofdeeltjes die deze gladde substantie veroorzaken. Eerder deze week werd er al op verschillende plekken zout gestrooid om smeltend asfalt, en daarmee meer troep op de weg, te voorkomen.

Lokale buien

Toch kan het door stevige buien lokaal glad zijn en daarom wordt geadviseerd extra alert te zijn op de weg. "Op de meeste plekken in de provincie is de eerste regenval al geweest, maar voornamelijk in het oosten moet er nog flink wat regen gaan vallen", legt Wilfred Jansen weerman van Weerplaza uit. "Dat zijn ook de plekken waar nog de meeste gladheid wordt verwacht."
Na vandaag zal de gladheid weer verdwijnen. "Voor gladheid op de weg moet het minimaal zo'n anderhalve week goed droog en heet zijn geweest. Volgende week verwachten we ook warme dagen, alleen wordt dat afgewisseld met lokale buien", verklaart Jansen. "Daardoor wordt het vuil steeds op tijd weggespoeld en is er geen kans op gladheid."

Wees verstandig

De ANWB raadt daarom aan vandaag nog extra waakzaam te zijn als je de weg op gaat. "Neem voldoende afstand, hou rekening met een langere remweg en trek rustig op", adviseert de ANWB. "Er zijn gelukkig nog geen files of vertragingen ontstaan, maar wees wel alert."